eur:
393.82
usd:
367.86
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Védőmaszkot viselő gyalogosok Tokió Sindzsuku nevű városrészében 2020. január 27-én. Az új, tüdőgyulladást okozó koronavírus halálos áldozatainak a száma 80 fölé nőtt Kínában, és világszerte közel háromezer fertőzöttet regisztráltak. A kórokozó a 11 millió lakosú Hupej tartománybeli Vuhan egyik halpiacán bukkant fel először, ahol illegálisan árusították a vadhúst.
Nyitókép: MTI/AP/Jae C. Hong

Kinyílik Kína a koronavírus-járvány után

Ne rejtegessék az újabb fertőzéses eseteket – erre figyelmeztette a kínai kormányfő a helyi illetékeseket. Kína kezdi fokozatosan feloldani a COVID-19 járvány miatti korlátozásokat, míg a világ más részeit csak most érte el a hullám.

Li Kecsiang Kína második számú vezetője és őt nevezték ki a kínai koronavírus operatív törzs vezetőjének.

Kína kezd fellélegezni a COVID-19-járvány okozta sokkból és fokozatosan feloldja a korlátozásokat.

Ezzel párhuzamosan egyre több figyelem irányul arra, hogy az epidémia kezdetén mennyire volt nyílt a hivatalos szervek kommunikációja és hogy vajon a helyzet gyorsabb el- és felismerése nyomán kialakult-e volna olyan súlyos helyzet az ország határain kívül, mint most?

Nyíltságot akar a kormányfő, de miért pont most?

Miközben Kínában napok óta nem történt hazai eredetű fertőzés – a most már csak pár tucatnyi esetet külföldről hozták be az országba – Li újfajta hozzáállást sürget.

„A nyíltság és átláthatóság azt jelenti: azonnal jelenteni kell egy új esetet, ahogy felfedezték. Nem szabad rejtegetni, nem szabad eltemetni a hírt”

– mondta az általa vezetett akciócsoport ülésén vezető kínai illetékeseknek.

Kommentátorok úgy értékelik a megjegyzéseket, hogy azok célja a közvélemény bizalmának helyreállítása és a külföldi bírálatok tompítása.

Feloldják az utazási tilalmakat

Szerdától a fertőzés korábbi epicentruma, a Vuhan várost körbeölelő Hupei tartományban feloldották az utazási korlátozásokat az egészséges személyek számára.

Magában Vuhanban április 8-án oldják fel a karantént.

Közben 5 ezer helyi lakos jelentkezett önkéntesnek a vakcina tesztelését végző, első lépcsős klinikai vizsgálatra. Kínai tudósok ötféle oltóanyaggal kísérleteznek, azt követően, hogy áprilisban lezárják a gyorsított ütemben folyó megelőző kutatásokat.

Kedden amikor már ötödik napja nem volt új fertőzés, Vuhan egy újabb esetet jelentett – a Központi Kórház egyik orvosa kapta el a vírust. Emiatt felmerült, hogy megfertőzhetett másokat.

Félnek, hogy az "import-esetek" újraindítják a járványt

Annak ellenére, hogy sok városban már az utcára mentek az emberek, Kínát még mindig aggasztja az esetleges „második hullám”.

Ezt már a Kínába érkezők – általában a más, fertőzöttebb helyről hazatérő diákok és dolgozók indíthatják be. Kedden a kínai hatóságok 474 „importált fertőzésről” számoltak be. Emiatt Peking, Sanghaj és más nagyvárosok szigorú karantént vezettek be a beutazók számára.

Hova sorolják a tünetmentes vírusgazdákat?

Vita folyik magáról a statisztikáról is. Kínában csak az számít megerősített esetnek, ha valaki tünetekkel rendelkezik vagy pozitív lett a tesztje. Az Egészségügyi Világszervezet szerint be kéne számítani a „laboratóriumi vizsgálatban megerősített fertőzötteket, függetlenül a klinikai tünetektől”.

Vu Cunju, a Kínai Járványügyi Központ vezetője azt mondta: az összes aszimptomatikus fertőzöttet megtalálták a megerősített esetek kapcsolatainak lekövetésekor. „Fogják terjeszteni a vírust? Nem, mert karanténba küldték őket” – mondta.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Ismét mozgolódik a magán-nyugdíjpénztári piac, a meglévő négy szolgáltató száma lefeleződik: nyártól már csak a Budapest és a Horizont Magánnyugdíjpénztár marad. A számok azt mutatják, hogy magasabb összegre lett jogosult a megmaradt 51 ezer pénztári tag, mint az a több mint 3 millió, aki 13 éve a kilépés mellett döntött. Csakhogy a maradóknak is választaniuk kell, ha elérik a nyugdíjkorhatárt, és úgy tűnik, hacsak nem haladja meg jelentősen a pénztári járadék összege az állami nyugdíjat, érdemesebb inkább a visszalépés mellett dönteni. Mutatunk egy hüvelykujjszabályt, ami segíthet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×