INFORÁDIÓ 
2020. április 6. hétfő
Bíborka, Vilmos

igor matovic

szlovákia

választások

Igor Matovic, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalmának vezetője családjával közösen leadja szavazatát az előre hozott parlamenti választásokon Nagyszombaton.

Szlovákiai választások: már a "meccs" előtt látszik a győztes

Úgy tűnik, a szombaton esedékes szlovákiai parlamenti választások előtt borul a korábban biztosnak vélt papírforma, mégpedig az, hogy az országot nyolc éve irányító Smer párt nyeri a választásokat. Erre utalnak a legutóbb ismertetett közvélemény-kutatási adatok mellett a fogadóirodák oddsai is. Ezek szerint ugyanis az ellenzéki Egyszerű Emberek és Független Személyiségek megelőzi majd Robert Fico exkormányfő pártját, és a demokratikus ellenzék kormányozhatja Szlovákiát a következő négy évben.

Ha csak a Szlovákiában működő fogadóirodák szorzóira hagyatkoznak a választópolgárok a szombati parlamenti választások előtt, akkor azt láthatják, hogy nem a pártok támogatottsági listáját régóta vezető Smer nyeri a voksolást, hanem az ellenzéki Egyszerű Emberek és Független Személyiségek. A fogadóirodák a választások előtt két héttel közzétett közvélemény kutatások eredményeire hagyatkozva lőtték be a szorzókat, a kéthetes moratórium alatt ugyanis már ezeket az eredményeket nem közölhették a közvéleménykutatók.

A szorzók arra utalnak, hogy a szlovák ellenzék egyik leghangosabb alakja, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek, vagyis az OĽaNO mozgalom vezetője, Igor Matovič lehet Szlovákia új miniszterelnöke. A korrupció elleni harcot és a Fico-rezsim megbuktatását a zászlajára kitűző ellenzéki erő nagyon erősen teljesített a kampány hajrájában,

Matovič pedig kijelentette, hogy szívesen lenne Szlovákia kormányfője, de hozzátette, hogy erről a szavazóknak kell dönteniük.

Hogy ez a forgatókönyv megvalósulhat, azt a fogadóirodák is egyre inkább valószínűsítik, melyek most csupán 1,2-es szorzót kínálnak azoknak, akik arra tippelnek, hogy Matovič lesz a kormányfő. Arra pedig, hogy bárki más, átlagban négyszeres pénzt fizetnek. Nemcsak a kormányfő személyére lehet azonban tippelni, hanem a pártok sorrendjére is.

A legnagyobb szlovákiai fogadóiroda szerint az OĽaNO választási győzelme a legvalószínűbb, annak pedig, hogy a Smer lesz a második helyezett, ugyancsak nagy esélyt adnak. Arra, hogy a voksolás során szerzett százalékok rangsorában a szélsőjobboldali ĽSNS-é lesz a harmadik hely az iroda 1,6-os szorzót kínál. Más pártoknál az erre vonatkozó szorzó rendre nagyobb. Arra például, hogy a harmadik helyre a PS/Spolu koalíció futna be, 2,2-es szorzót állapítottak meg, mivel ezt az eredményt valószínűtlenebbnek tarják.

A Híd és a Magyar Közösségi Összefogás bejutási esélyei már jóval alacsonyabbak.

A szlovákiai magyar választók szavazatai döntően e két párt között oszlanak meg, de vannak olyanok is, akik a szlovák pártok színeiben induló magyar jelöltek nevét karikázzák majd szombaton. Arra, hogy a két magyar párt nyolcadik vagy annál jobb helyen végez, az iroda 3-szoros pénzt fizet.

Nyitókép: MTI/TASR/Peter Kollár

Kapcsolódó hang

Szlovákiai választások - van győzelmi esélyes, de a magyarok nem örülhetnek
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018