eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Szlovákiában komoly áldozata lehet az amerikai védővámoknak

A kassai U.S. Steel vállalat a napokban jelentette be, hogy 2021-ig 2500 fővel fogja csökkenteni az alkalmazottai számát az acélműben, illetve annak leányvállalataiban. Májusban és júliusban az alkalmazottak csak heti négy napot dolgoztak.

Nem túl acélos a kassai vasmű teljesítménye, két éven belül munkatársai ötödétől lesz kénytelen megválni. Az amerikai tulajdonban lévő óriásvállalat, Szlovákia egyik legnagyobb foglalkoztatója 2500 fő elbocsátása árán véli megőrizni versenyképességét. Pedig 2018-ban még 359 millió dolláros nyereséget termelt az üzem, amely csaknem 100 százalékos kapacitással működött. Aztán megváltozott a világgazdasági helyzet.

Az amerikai védővámok bevezetése után

az ázsiai acélgyártók átirányították termékeik egy részét az európai piacra, ezzel nagy nyomás alá helyezték az európai acélgyárakat.

A piaci helyzet romlását pedig megérezte a U.S. Steel kassai üzeme is, amely a csökkenő megrendeléseknek köszönhetően májusban négynapos munkahetet volt kénytelen bevezetni, a gyár pedig lejtmenetbe kapcsolt: júniusban az egyik kohót is leállították a három közül. Ekkor már sejteni lehetett, hogy elkerülhetetlen lesz a létszámleépítés.

A szakszervezetek jelenleg a vállalat vezetőségével tárgyalnak annak érdekében, hogy megakadályozzák az elbocsátásokat. Ezenkívül

egy petíciót is elindítottak, amelynek támogatói személyes kötelezettségvállalást kértek

azoknak a konkrét megoldásoknak a foganatosítása során, amelyek az acélipar megmentését segítik. "Ha az Európai Unió képviselői nem tesznek sürgős lépéseket annak érdekében, hogy Európában korrekt körülmények között lehessen vállalkozni, illetve hogy mindenki számára egyforma feltételek legyenek érvényesek, ezenkívül a szlovák kormány nem segít a versenyképességünk növelésében, hogy az acélipar megbirkózhasson az ezt sújtó kihívásokkal és akadályokkal, akkor a napjaink meg vannak számlálva” – olvasható a petíció szövegében. A kassai alkalmazottak petícióját a garamszentkereszti, a zólyombrézói és a korompai vasművek szakszervezete is támogatja.

Peter Pellegrini szlovák kormányfő a kialakult helyzetre reagálva közölte, készen áll arra, hogy Brüsszelben tárgyaljon az acélművek helyzetéről. Az elmúlt hetekben azonban több acélgyártó cégben is elbocsátásokról szóló hírek röppentek fel a sajtóban. Az EUROFER európai acélgyártók szövetsége szerint az acélipari krízis miatt jelenleg 2,6 millió közvetlen vagy közvetett munkahely van veszélyben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×