eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Brutális ultimátumot kapott Katar

Brutális ultimátumot kapott Katar

Tizenhárom pontos ultimátumot kapott Szaúd-Arábiától Katar. A parányi Öböl-menti állam ellen két hete hirdetett kereskedelmi és közlekedési embargót egy sor arab ország. A blokádot eredetileg azzal indokolták, hogy a földgázban gazdag Katar szélsőséges iszlamista csoportokat támogat.

Zárják be az Al-Jazeera hírtévét

– ez is szerepel abban a tizenhárom pontos ultimátumban, amit Katar kapott Szaúd-Arábiától és más arab országoktól. Az amerikai külügyminisztérium az elmúlt napokban nyomást gyakorolt az érintett országokra, hogy jelezzék: konkrétan mit várnak el Katartól.

A követeléseknek „méltányosnak és végrehajthatónak” kell lenniük – mondta Rex Tillerson amerikai külügyminiszter.

A hivatalos álláspont ellenére, Trump elnök közben nem titkolja, hogy a szaúdiakkal rokonszenvez.

A sivatagi királyság, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Egyiptom szerint az arab világban elsőszámú Al-Jazeera tévécsatorna valójában az iszlamisták propagandaeszköze és aláássa kormányai támogatását. A csatorna székhelye a katari Doha.

A koalíció tíz napot adott szomszédjának, hogy leállítsa a tévéadó és a partnereinek működését. Emellett követeli, hogy Katar lazítsa kapcsolatait Iránnal, és fizessen kártérítést a politikai döntései miatt.

A követelések között megtalálható az is, hogy

meg kell szakítani a kapcsolatot a szélsőségesnek tekintett Iszlám Testvériség nevű szervezettel, le kell állítani a terroristák finanszírozását és ki kell adni terroristákat.

Mint a Guardian megjegyzi, egy dolgot nem említ a lista: azt, hogy szükség van-e rezsimváltásra Katarban.

Az országot felszólították továbbá, hogy ne avatkozzon bele más államok belügyeibe és adjon át adatokat az általa az érintett államokban támogatott ellenzéki csoportokról.

Tudósítók megjegyezik: különösen az Iránnal fenntartott kapcsolatok lazítását lesz nehéz végrehajtani, mivel a két ország osztozik egy jelentős tengeri földgázmezőn.

A példátlan ultimátum tíz napot ad a végrehajtásra és Katart figyelmeztették: ha nem tartja be a határidőt, a követelések érvénytelenné válnak – és valószínűleg súlyosabb következményekre számíthat.

A katari helyzetről az InfoRádió Aréna című műsorában Rostoványi Zsolt egyetemi tanár beszélt. A szakértő azt mondta: a közel-keleti befolyás kiterjesztése az egyik fő tétje a Katar és más Öböl-menti államok közötti konfliktusnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×