eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
Nem Budapest és Varsó fogja megfúrni az EU-t

"Nem Budapest és Varsó fogja megfúrni az EU-t"

Ne számítsanak Közép-Európára azok, akik meg akarják fúrni az EU-t - figyelmezteti olvasóit a konzervatív brit lap, a Telegraph. A Brexit kapcsán az újság megjegyzi: az uniót bíráló Varsó és Budapest nem akarja elveszíteni a támogatásokat és nem akar kilépni.

Nagy-Britanniában az igazán hithű Brexit-pártiak nemcsak hazájuk kilépését, hanem a liberálisnak és baloldalinak tartott Európai Unió összeomlását szeretnék látni.

Ám azokat, akik szerint Magyarország és Lengyelország áshatja alá az EU fundamentumát, most

lehűtötte a Telegraph című brit lap.

A minőségi konzervatív újság a szigetországban egyike azoknak a kiadványoknak, amelyek inkább intellektuális, mint a zsigeri ingerek alapján kampányoltak azért, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az unióból.

Ennek az újságnak adott interjút legutóbbi londoni útján tavaly Orbán Viktor miniszterelnök is, aki egyszerre gratulált a briteknek „bátor döntésükhöz” és magyarázta el, hogy Magyarországnak mások a lehetőségei.

A Telegraph azonban mégis felteszi a kérdést:

érdemes-e arra fogadni, hogy Brüsszel-ellenes retorikája alapján Magyarország és Lengyelország lesznek azok, akik kirúgják az unió egyik tartóoszlopát.

A lap szerint Orbán Viktor például hosszú ideje ostorozza az EU-t, ami „a nagyszámú migráns befogadásával aláássa az európaiság lényegét és a kontinens kulturális identitását”.

Idézik az "Állítsuk meg Brüsszelt" kampányt és a „nemzeti konzultációt” (amit idézőjelbe tettek).

Magyarország - Brüsszel-ellenes bírálatai - miatt kiharcolta magának az „EU rosszfiúja” címet és „sok magányos órát töltött el a sarokban”.

Változnak az idők és most már nincs egyedül, Lengyelország is csatlakozott hozzá, sőt a migránsok elutasításának kérésében néha Szlovákia is.

Növekszik a kulturális szakadék a régi és új Európa között?

A Telegraph szerint a haragos szólamok ellenére hiba lenne EU-ellenes régióként tekinteni Közép-Európára.

 A nacionalista pózolás ellenére ezek az országok a kontinens leginkább EU-barát államai közé sorolhatók és

inkább vannak bent, mint kint.

A fogadónak tehát jobb nem rájuk tenni, mert „a halálos ütés” nem innen jön majd. Marine Le Pen, a francia elnökségre pályázó radikális jelölt megjegyzését, miszerint „Lengyelország segíthet lebontani az EU-t” – például visszautasította Jaroslaw Kaczynski, a varsói kormánypárt befolyásos vezetője. „Megtévesztő és manipulatív lenne azt sugallni, hogy a párt ki akarná vezeti Lengyelországot az EU-ból” – szólt a nyers válasz egy olyan politikusnak, akivel közben valószínűleg sok mindenben egyetért.

A Telegraph emellett megjegyzi: Közép-Európában tartanak attól, hogy elveszítik a Brüsszeltől kapott „zsíros csekkeket”, de ennél többről is szó van. Az EU-tagság a lengyelek, magyarok, csehek számára azoknak az értékeknek a megerősítését jelenti, amelyektől el voltak zárva „a kommunizmus napjai alatt” – ez például az utazási szabadság – jegyzi meg a Brexit-párti brit lap.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×