eur:
393.7
usd:
364.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Kémre bukkantak az amerikaiak az orosz követségen

Kémre bukkantak az amerikaiak az orosz követségen

Amerikai illetékesek azt állítják: „bizonyítást nyert” a Trump elnök orosz kapcsolatairól szóló vizsgálat egyik vádja, hogy egy Washingtonba küldött orosz diplomata kém volt. Közben Trump egyik republikánus ellenfele azt mondta: az ő stábját is hekkertámadás érte. Putyin orosz elnök viszont tagad.

Kém volt a washingtoni orosz követség egyik diplomatája

– állítják a Trump elnök és Moszkva állítólagos szövetkezését vizsgáló illetékesek. Ez az állítás nem számít meglepetésnek, mert több ország kémszolgálatai álcázzák diplomatának ügynökeik egy részét.

A meglepetés inkább az, hogy az állításról úgy szerzett tudomást a BBC, hogy semmilyen bizonyítékot nem találtak eddig arra, hogy a Trump kampánystáb az oroszokkal összejátszva próbálta megnyerni az elnökválasztást. A BBC tudósítója ugyanakkor azt mondta: egy általa megbízhatónak tartott forrás azt mondta:

már akkor kémnek tartották a diplomatát, amikor a követségen dolgozott.

Az orosz diplomata vagy kém nevét az a brit hírszerző tette közzé, aki kulcsszerepet játszott az orosz beavatkozásról szóló, de konkrét bizonyítékokkal nem alátámasztott CIA-dosszié megszerkesztésében.

Az állítólag jó orosz kapcsolatokkal rendelkező Christopher Steele azt írta: “egy vezető orosz diplomatát, Mihail Kulagint (sic!) hirtelen hazahívtak Moszkvába, mert attól tartottak, hogy a média leleplezi az amerikai elnökválasztással összefüggő műveletben játszott kulcsszerepét”.

Steele-nek sikerült elírnia a nevet, az orosz illetékest valójában Kaluginnak hívták. Ezt a ziccert nem hagyhatta ki Trump elnök egyik szövetségese, aki megjegyezte:

“ha a 007-es ügynök azt akarja, hogy komolyan vegyék, akkor tanuljon már meg helyesen írni!”

Az orosz külügyminisztérium megerősítette a BBC-nek, hogy Kalugin a nagykövetség gazdasági részlegének vezetője volt. Kalugin hatéves kiküldetése letöltése után utazott haza és azt írta újságíróknak: nagyon zavarták a személyével kapcsolatos folyamatos vádak és hamis hírek.

De hogyan is befolyásolhatta Kalugin vagy más állítólagos orosz ügynökök az amerikai elnökválasztást? A BBC szerint a demokratáktól ellopott e-mailek tartalmát automata algoritmusok, úgynevezett botok útján elkezdték terjeszteni a Twitteren és a Facebookon. Ezeket aztán átvették az orosz médiumok, például az RT és a Sputnik, majd a jobboldali amerikai oldalak, például a Breibart, és a Fox. Ezt követően az információ bekerült a centristának tartott médiába is.

A BBC-nek név nélkül nyilatkozó illetékes szerint az orosz hekkerek ellopták a választói jegyzékeket is. Ezek ismeretében megint csak a közösségi médián keresztül, testreszabott üzenetekkel tudták megcélozni az életkoruk, bőrszínük, nemük vagy akár státuszuk alapján befolyásolhatónak tartott választókat.

Szóval, befolyásolták az oroszok az elnökválasztást?

Putyin orosz elnök egy fórumon a kérdésre mosolyogva és hangosan azt mondta: “olvassák le a számról: NEM!”.

Ellentmondott neki viszont Marco Rubio amerikai szenátor, Trump elnök korábbi republikánus vetélytársa. Rubio azt állította a kampány idején két alkalommal támadták orosz IP-címről beosztottjait. Az ilyen internetes címek ugyanakkor könnyen megváltoztathatók.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×