eur:
392.89
usd:
366.07
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Bejárta a "migráció méreg" kifejezés a nemzetközi sajtót

A nemzetközi sajtóban visszhangot váltott ki Orbán Viktor megjegyzése, amely szerint a „migráció méreg” és Magyarország nem kér egyetlen, az EU által ráerőltetett migránsból sem. Egyes lapok kommentelői vagy hősnek vagy fasisztának nevezték a miniszterelnököt.

Donald Trump, az amerikai Republikánus párt populista jelöltjének nyílt támogatása is visszhangot váltottak ki, de a magyar miniszterelnök legutóbbi, migráns-ügyben tett megjegyzései biztosították, hogy még több külföldi lap foglalkozzon vele.

Mások mellett a brit Guardian is idézi és részben félreidézi Orbánt, amikor azt írja, hogy a „menedékkérők mérget jelentenek” és hogy „országának nem kell egyetlen migráns sem”.

A brit liberális lap „populistának” nevezi Orbánt, aki ellenzi az EU „bajba került tervét a kötelező migráns-elosztási kvótáról”. Az újság kitér arra is, hogy a magyar miniszterelnök „veszélyesnek és halálosnak” minősítette az amerikai demokraták külpolitikáját, míg Donald Trump gondolatait „létfontosságúnak” nevezte.

Emellett megemlíti, hogy a Vlagyimir Putyinnal szemben megértőbbnek mutatkozó Trump mellett Orbán is közeli kapcsolatokat ápol Moszkvával.

A Putyin-barátság pedig rossz pont lehet az amerikai demokraták elnökjelöltje, Hillary Clinton esetleges megválasztása után. Madeleine Albright volt amerikai külügyminiszter a Clinton jelölését szentesítő Demokrata pártkonvención felszólalva diktátornak nevezte az orosz elnököt és közölte: kelet-európai menekültként tudja „mivel jár, amikor zöld utat adnak az oroszoknak”. Obama elnök pedig azt mondta a Demokata párt emailjeinek feltörése után, hogy Oroszország befolyásolni akarhatja az elnökválasztásokat, mivelhogy az incidenssel államilag támogatott orosz hackereket vádolnak.

„Nem Magyarország az, ahol megrugdalta a riporter menekült-gyerekeket? Igy már érthető, hogy Trump mellé állt” – írta egy kommentelő a Guardian oldalán a „méreg-beszéd” után. „Az új globális autokrata kör: Trump, Putyin, Orbán és Erdogan” – írja egy másik. Vannak olyanok is, akik „az egyetlen értelmes hozzáállásnak” nevezik a migráció szigorú ellenőrzését a közelmúltbeli franciaországi és németországi merényletek és támadások után.

Sok olyan kommentelőt is találni viszont a nyugati lapok oldalaink, akik a miniszterelnökhöz hasonlóan még nála is nyersebb kifejezéseket használva nagy veszélynek írják a főleg muzulmán vallású migránsok Európába érkezését, bár olyan is volt, aki szerint a magyar, lengyel és más migránsokat kéne hazaküldeni Angliából, „mert nem dolgoznak és csak a segélyt veszik fel”.

A Orbán Viktor szavait lehozta az osztrák sajtó is – mivel azok egy része az osztrák kancellárral tartott közös sajtótájékoztatóján hangzott el. A euronews, a Time, a Politico, a Russia Today, a Times of Israel mellett a német Spiegel is kitért rájuk. A Financial Times és az Economist oldalán azonban nem volt címlapsztori amit mondott, bár a legutóbbi utalás a magyar miniszterelnökre a mindössze néhány napos és a Trump melletti kiállásról szól.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×