eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Nyelvpolitikai győzelem a francia ellenzéki párt névváltoztatása?

Alaposan felkavarja a francia politikai életet az a tény, hogy a legnagyobb francia ellenzéki párt a korábbi Népi Mozgalom Uniójáról "Republikánusokra", magyarosabban "Köztársaságiakra" változtatta a nevét.

Elemzők egy része szerint a Republikánusok elnevezés sikeres névválasztásnak, valóságos nyelvpolitikai győzelemnek mondható, nem véletlen, hogy annak bevezetését a baloldal bírósági úton próbálta megakadályozni. Hogy miért? A szocialisták, a kommunisták és a radikális baloldal képviselői a francia forradalom, illetve a respublika igazi letéteményeseinek tekintik magukat, és a köztársaság értékeire hivatkozva évtizedek óta ideológia támadás alatt tartották a jobboldalt. Ez utóbbi a politikai eszmék terén állandó önigazolásra kényszerült, olyannyira, hogy értékrendjét tekintve mára gyakorlatilag a szocialistákhoz vált hasonlóvá.

Ezt az ideológiai hasonulást a szélsőjobboldali Nemzeti Front vezetői az elmúlt években okosan kihasználták, kampányaikban egyenlőségjelet téve a Népi Mozgalom Uniója és a szocialisták között. Hogy eme stratégiának volt valóságalapja, azt a Marine Le Pen vezette párt folyamatosan emelkedő támogatottsága is visszajelezte.

A mostani névváltoztatással a pártelnök Sarkozy több frontos támadást indított. Egyrészt szimbolikus módon nemcsak megszüntette a köztársaság eszméjének a baloldal általi kisajátítását, hanem a jobboldalt kiáltotta ki annak fő védelmezőjévé, mondván, kormányzásukkal a szocialisták a köztársaságot rombolják. Másrészt a szombaton megtartott kongresszuson a volt államfő világosan jelezte, hogy a megújított párttal vissza kíván térni a hagyományos jobboldali értékekhez, többször hangsúlyozva a család, a nemzeti identitás és a tekintély fontosságát.

A fenti kérdések a szocialisták hatalomra kerülése óta előtérbe kerültek Franciaországban: a közvélemény egyre jelentősebb része érzi úgy, hogy a baloldal mindent megtesz a hagyományos családi modell szétveréséért, illetve hogy az egységes francia nemzet multikulturális társadalommá való átalakításán munkálkodik. E témák keltette düh és aggodalom szavazók százezreit fordította a Nemzeti Front felé az elmúlt években.

Az új tematizálással Sarkozy tehát kifoghatja a szelet a szélsőjobb vitorlájából is, az egyetlen probléma az, hogy államfősége idején elkövetett "politikai árulásai" miatt az emberek nem hisznek neki. Egy friss felmérés szerint a választók 72 százaléka nem szeretné, ha ismét elnöknek jelöltetné magát. Az is kérdés, hogy amennyiben nem ő lesz a Republikánusok elnökjelöltje - a párton belüli előválasztásokat 2016-ban tartják -, mi marad a párt most meghatározott irányvonalából?

Sarkozy egyik legesélyesebb kihívója, Alain Juppé egykori miniszterelnök például, akit a párttagok egy része a szombati kongresszuson kifütyült, ideológiai értelemben rendkívül közel áll a szocialistákhoz. Márpedig amennyiben két év múlva ő indulhat az államfői posztért, a párt könnyen visszamanőverezheti magát a korábbi baloldali vizekre, a változást akaró szavazók számára tehát a jelenlegi helyzet nem igazán meggyőző.

Sarkozy és csapata hitelét csökkenti az is, hogy mindannyian csaknem kritikátlan Európai Unió és euró-pártiak, márpedig a francia közvélemény ez ügyben is egyre elégedetlenebb. Egy felmérés szerint ha ma tartanának népszavazást az uniós alkotmányról, melyet egyébként éppen tíz éve utasítottak el 54,68 százalékos többséggel, úgy a "nem" szavazatok aránya elérné a 62 százalékot.

Végül, de nem utolsósorban, a volt államfővel szembeni bizalmatlanságot az is táplálja, hogy erősen elkötelezett az Egyesült Államok iránt, miközben a franciák növekvő ellenszenvvel figyelik az amerikai hegemonikus törekvéseket, különösen a Brüsszelben titokban készülő Transzatlanti Kereskedelmi Egyezmény kapcsán. Egyes elemzők egyenesen úgy látják, hogy a névválasztással Sarkozy a francia politikai élet amerikanizálódását készíti elő, a "Republikánusok" név ugyanis kísértetiesen hasonlít a tengerentúli Republikánus Párt nevére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×