eur:
389.54
usd:
361.91
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Nem érzik jól magukat a rendőrök

Rosszul érzik magukat a francia rendőrök, mert véleményük szerint saját vezetőik nem támogatják őket, a bírói kar folyamatosan keresztbe tesz nekik, a média leértékeli munkájukat, a lakosság pedig rossz szemmel tekint rájuk - legalábbis ez derül ki egy, a rend őrei körében végzett széles körű, szerdán közzétett felmérésből.

Kifejezetten drámai képet fest a francia rendőrök közérzetéről az az 54 oldalas jelentés, melyet az Országos Tudományos Kutatóintézet Toulouse-i egysége készített az egyik rendőrszakszervezet támogatásával. A hatezer névtelenül nyilatkozó rendfenntartó és altiszt válaszaiból az derül ki, hogy a megkérdezettek 63 százaléka szerint a rendőrség vezetése nemcsak hogy nem támogatja, de nem is ismeri el munkájukat.

Ennél is beszédesebb adat, hogy a válaszadók 90 százaléka egyenesen úgy véli, hogy a hierarchia egyáltalán nem törődik hogylétükkel, 72 százalékuk szerint a felettesek nem mutatnak érdeklődést erőfeszítéseik iránt, közel 80 százalékuk pedig úgy érzi, hogy teljesen figyelmen kívül hagyják az alulról érkező javaslatokat, illetve elvárásokat.

A rendőrségen belüli állapotokat jelzi az is, hogy tízből hét közeg határozottan állítja, vezetőik teljesen önkényesen osztogatják a szakmai elismeréseket, 65 százalékuk pedig úgy véli, a jó munkát végző rendőröket nem jutalmazzák. A "házon belüli" támogatás hiányát fájdalmasan kiegészíti a társadalom ellenségessége, a megkérdezettek közel 70 százaléka ugyanis úgy érzi, negatívvá vált a testület megítélése a társadalomban.

Ennek egyik okát egyébként az igazságszolgáltatás aknamunkájában látják, a nyilatkozók 85 százaléka ugyanis úgy véli, hogy a bírák túlságosan könnyen helyezik szabadlábra a letartóztatott bűnözőket, márpedig ezzel a rendőrök munkáját diszkreditálják. Ami azt eredményezi, hogy a nyilatkozók 60 százaléka szerint az igazságszolgáltatás valójában nem is partnerük. Egy másik tüskét a média jelenti számukra, a megkérdezettek 87százaléka állítja azt, hogy az újságírók folyamatosan becsmérlik és leértékeli az általuk végzett munkát.

A fenti hangulatnak, vagyis a rendőrségi vezetés érzéketlen hozzáállásának, illetve a kívülről érkező folyamatos kritikának az eredménye az, hogy tízből öt rendőr pszichés kimerültségre, alvászavarra vagy éppen krónikus fáradságra panaszkodik, a megkérdezettek egyharmada azt állítja, hogy érzelmileg teljesen kiürült, 10,6 százalékuk pedig úgy nyilatkozott, hogy "már nem bírják tovább".

A felmérésben részt vett Alliance Police Nationale nevű szakszervezet a számok ismeretében máris közölte, hogy a rendőrök helyzetéről haladéktalanul tárgyalni akarnak a belügyminiszterrel. Az érdekvédők rendkívül aggasztónak tartják a helyzetet, már csak azért is, mert az Országos egészségügyi kutatóintézet nemrég közzétett adatai szerint az öngyilkossági kockázat a rendőrségen belül harminchatszor magasabb az országos átlagnál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×