eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Az oligarcháknak is ki kell nyitniuk a pénztárcájukat a foci-vb miatt

Az oligarchák is vegyék ki részüket Oroszországban a futball-vb megrendezéséből - adta értésre Vlagyimir Putyin. Az orosz miniszterelnök azt mondta: Roman Abramovicsnak, a londoni Chelsea futballklub tulajdonosának a pénztárcájába kell nyúlnia. Míg az oroszok ünnepelnek, addig a 2018-as vébérendezésért kampányoló britek dühösek, és továbbra is árulást emlegetnek.

Vlagyimir Putyin nem szeret ködösen fogalmazni: "Nem zárom ki Abramovics úr részvételét a vb-projektekből. Nyissa csak ki a pénztárcáját, nem fogja megérezni, van elég pénze" - mondta Oroszország befolyásos miniszterelnöke.

A javaslat szinte paranccsal egyenértékű: Abramovics vegye ki a részét a befektetésekből, amelyekkel Oroszország képes lesz megrendezni a 2018-as futball-világbajnokságot. Becslések szerint közel két és fél milliárd dollárt kell elkölteni új stadionok építésére. További hét milliárdból emelnek majd új szállodákat és fejlesztik a közlekedést, hogy a drukkerek a ma még távolinak tűnő városokba is eljussanak.

A londoni Chelsea futballklub milliárdos tulajdonosa az orosz delegáció tagja volt a FIFA zürichi szavazásán, ahol hazája kapta meg a rendezési jogot. A médiát általában kerülő Abramovics széles mosollyal az arcán, látványosan ünnepelt.

Már most is gyakorlatilag ő finanszírozza az orosz futballválogatottat. 2004-ben nemzeti labdarúgó akadémiát hozott létre, amelynek részeként hetven műfüves pálya üzemel az országban. Abramovics pénzén bérelték fel korábban szövetségi kapitánynak Guus Hiddinket, aki a 2008-as futball Eb-n egy látványosan és jól játszó orosz válogatottal lepte meg a nézőket.

Abramovicsnak a nemzeti futballért tett lépései ellenére Oroszországban sokan még nem teljesen bocsátották meg neki, hogy 2003-ban megvette a Chelsea-t, mert úgymond ezzel hátat fordított hazájának. Pedig olajcége, a Szibnyefty szponzorálta korábban a CSZKA futballklubot - jegyzi meg a brit Guardian.

Az orosz média szerint az üzletember kész több mint fémillió dollárt költeni egy új moszkvai stadion építésére. Más nagyvállalatok is jelezték, hogy kiveszik a részüket a rendezésből: a Zenit Szentpétervár szponzora, a Gazprom a válogatott Andrej Arsavin volt csapatának stadionját építi újjá, a BTB bank pedig a moszkvai Lokomotivnak épít új pályát.

Abramovics, aki a zűrzavaros oroszországi privatizáció idején szerezte vagyona nagy részét, a már hét évet börtönben töltött Mihail Hodorkovszkij volt olajcézárral szemben nem szeret szembeszállni a hatalommal. Korábban a távoli Csukotka kormányzójaként fektetett be milliókat a távoli régióba, bár ideje nagy részét Londonban töltötte.

Közben az orosz közvélemény úgy látja, a FIFA igazságot szolgáltatott, mert egyes brit médiumok kampánya ellenére az országnak ítélte a rendezési jogot. A britek viszont árulásról és hazudozásról beszélnek. Egy kommentátor a putyini Oroszországhoz hasonlította a FIFA-t, a londoni főpolgármester pedig visszavonta ajánlatát, hogy a londoni olimpia idején a FIFA-tagok a brit főváros egyik legelegánsabb szállodájában lakhassanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×