eur:
389.44
usd:
363.72
bux:
68096.3
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mit árul el a Google a tőzsdeindex alakulásáról?

Az internetes keresések is befolyásolhatják a részvényárfolyamokat - állítják német és amerikai kutatók, akik a Google keresőindexét vizsgálva jutottak erre a következtetésre.

A tudósok egy brit matematikai, fizikai és mérnöki szaklapban, a Philosophical Transactions of the Royal Societyben publikálták kutatási eredményeiket. Bár azok első ránézésre nehezen értelmezhetőek, szerintük arra utalnak, hogy a keresőprogramok különösen nagy befolyással lehetnek az életünkre.

A tudósok a Google-on végrehajtott keresések és a pénzpiacok hullámzásának összefüggéseit vizsgálták. Maguk is elismerik: nem túl meglepő, hogy ha egy cég papírjai szárnyalnak a tőzsdén, vagy lefelé indulnak meg, akkor megugrik a vele kapcsolatos keresések száma. A kutatók szerint azonban az is érdekes, hogy mennyi minden megtudnak a keresőprogramunk rólunk, amikor használjuk azokat.

"Arra kerestük a kérdést, hogy közvetlen kapcsolat van-e a keresések száma és a pénzpiac heti hullámzása között" - mondta el Tobias Preis, a mainzi Johannes Gutenberg Egyetem kutatója.

Az elemzők a Google Trendst, a cégnek a keresett szövegekről szóló heti összesítését vetették össze a Standard and Poor's 500-as amerikai tőzsdeindexszel. Azt nem tudták igazolni, hogy ha minél többet keresnek rá egy cég nevére, annál jobban változik annak árfolyama.

Azt viszont megállapították, hogy minél több tranzakciót hajtanak végre az adott papírokkal, annál nagyobb a keresések száma. Azaz, a Google felhasználói információt kapnak arról, hogy mennyire érdemes kereskedni egy-egy részvénnyel, és ez a jelzés még hetekig él.

Mindez értékes piaci információnak minősül - jegyezték meg a kutatók. Közben azonban arra is rájöttek, hogy a keresések során mennyi adatot szerez, és, ha akar, elemezhet ki a felhasználóról a keresőprogram. "Információjuk van a felhasználóról, a keresésekről és arról, hogy milyen IP-címről történt a keresés" - kérdés, hogy mindezt hogyan használják fel - jegyezték meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×