eur:
389.41
usd:
363.35
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hová tűnt Bartók Béla szobra?

Hat évvel ezelőtt ünnepélyesen avatták fel a Kossuth-díjas Varga Imre Bartók-szobrát London Dél-Kensington városnegyedében, a forgalmas metróállomás kijárata előtt, prominens helyen, egy örökzölddel díszes járdaszigeten. Mintegy fél évvel ezelőtt lebontották a szobrot, és attól lehetett tartani, hogy nem állítják fel újra. Mint megtudtuk, újból lesz szoboravató, ám Bartók Béla bronzalakja kedvezőtlenebb helyre kerül.

Londonban ritkaság, ha külföldi személyiség köztéri szobrának az elhelyezését engedélyezik, de Bartók Béla zenéjét már az 1920-as években nagyra tartották az angolok, és egyre nyilvánvalóbbá vált előttük is, hogy a zenetörténet meghatározó jelentőségű alakja.

Két oka van annak, hogy hat éve az elegáns londoni Dél-Kensington kerület önkormányzata engedélyezte Varga Imre szobrának a felállítását. Egyrészt a magyar zeneszerző 1922-ben, hangversenyei alkalmából ezen a környéken lakott, és a házat, ahol annak idején vendégül látták, már a szoborállítás előtt emléktáblával jelölte meg a brit kulturális örökséget ápoló hivatal. Másrészt a kerület lakója Malcolm Rudland orgonaművész, aki jó viszonyban van a helyi konzervatív párti képviselővel, és rábírta a zenekedvelő politikust a szoborállítás támogatására.

Malcolm Rudland édesanyja magyar volt, s bár ő nem beszéli nyelvünket, minden jó magyar ügyért kész munkálkodni.

A szoboravatás hat éve ünnepélyes esemény volt, Bartók Mikrokosmosából játszott részletet a Guildhall Zenekar, Sir Charles Mackerras vezényletével. Nagy zeneszerzőnk részben közadakozásból bronzba öntött alakja ott magaslott London egyik legforgalmasabb pontján.

A metróállomás körüli utcák közlekedési rendjét azonban két éve átalakították, a járdasziget és vele együtt Bartók szobra eltűnt. A Londonba látogató magyar turisták hiába keresték.

Nem kell aggódni, nem fog zenélni!


Nemrégiben ülést tartott a kerület várostervezési bizottsága, és engedélyezték, hogy ezen részt vegyen Malcolm Rudland, a több mint ötven éve Londonban élő építészmérnök, Váczi Sándor kíséretében. Felszólalásukban előadták, hogy szerintük helyesebb lenne, ha fekete színű lenne a szobor alacsony talapzata, mert így érvényesülne Varga Imre művészi elgondolása, a zeneszerző lábánál lévő bronz levelek jobban látszanának.

De a szobor kijelölt új helyét sem találták jónak. Bartók bronzalakja egy nagy bérpalota elé kerül, s mögötte parkolnak majd egy virágkereskedés kisteherautói. A felszólamlást a bizottság nem vette figyelembe. Mivel a kérdést a kerület közvitára bocsátotta, levélben is érkeztek hozzászólások.

Egy kensingtoni adófizető eleve kifogásolta Bartók szobrának az újbóli elhelyezését, mert - mint írta - nem szereti a magyar zeneszerző műveit. Az illetőt válaszlevélben nyugtatták meg, hogy Bartók Béla szobra nem fog zenélni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×