eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Több ezren menekülnek Mianmarból

Továbbra is szórványos harcok folynak Mianmar - régi nevén Burma - határvidékén a lázadók és a katonai junta csapatai között. Az erőszak a 20 év után megtartott hétvégi választások után robbant ki, amelyet a katonai vezetéshez közeli pártok nyertek. Keddig 20 ezer ember menekült Thaiföldre.

A mianmari junta azt mondja, a hétvégi választások a demokráciához vezető út fontos mérföldkövét jelentik. Szabályaik szerint azonban a parlamenti helyek negyede automatikusan a katonai vezetés jelöltjeinek jár. A parlamenti helyeknek mindössze csak egy tizedéért szállhattak harcba a nem kormánypártok képviselői, a legnagyobb ellenzéki párt, a Nobel-díjas aktivista, Ang Szan-szu Csí pártja pedig nem is indulhatott.

A régóta elnyomásra panaszkodó etnikai kisebbségek fegyveres csoportjai ezt követően csaptak össze a hétvégén a hadsereggel, amelynek nyomán falusiak ezrei indultak meg a thai határ felé. Kedd reggelre a thai oldalon már 20 ezer menekültről beszéltek. Bár a harcok alábbhagytak, szórványos összecsapásokról még érkeztek hírek.

Több emberi jogi szervezet is arra figyelmeztetett: polgárháború robbanhat ki, mert a katonai kormány olyan alkotmányt akar az etnikai csoportokra kényszeríteni, amely kevés autonómiát ajánl.

Az erősen ellenőrzött mianmari állami média hétfőn azt közölte, hogy a junta 40 jelöltje már mandátumot nyert - de összesen 1159 helyért indultak a kétkamarás országos és 14 regionális parlamentben a jelöltek. A legnagyobb ellenzéki párt, a Nemzeti Demokratikus Erő mindössze 164 jelöltet állíthatott a junta 1112 jelöltjével szemben. Kedden a két legnagyobb demokratikus párt elismerte, hogy veszített, míg a katonai kormány legnagyobb pártja közölte: a voksok 80 százalékát nyerte meg. Hat párt panaszt emelt, és azt állítja: az állami dolgozókat arra kényszerítették, hogy a legnagyobb kormánypártra voksoljanak.

Az ázsiai látogatáson tartózkodó Barack Obama amerikai elnök azt mondta: a katonai vezetés "nem lophatja el" a választást, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerint a választásban nem vehetett részt az összes társadalmi csoport és a voksolás nem volt átlátható.

Burmát, amit a katonai diktatúra Mianmarnak nevezett át, 1962 óta irányítja a hadsereg. 1990-ben a házi őrizetben tartott Ang Szan-szu Csí demokrácia-aktivista pártja nyerte a választásokat, de nem engedték neki, hogy kormányt alakítson. Pártja ezek után bojkottálta az új választásokat és azt fel is oszlatták. Ang Szan Szu Csí újabb házi fogsága szombaton járt volna le, de nem tudni, hogy visszanyerte-e szabadságát.

Mianmar szomszédai közül Kína üzleti kapcsolatokat épített ki a rezsimmel, és Mianmarból kiinduló olaj-, valamint gázvezetékeket épít. Pekingnek nem érdeke a feszültség és a bizonytalanság, és valószínűleg az összes félre nyomást fog gyakorolni - vélik elemzők.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×