eur:
389.43
usd:
363.08
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Választójogi körkép: így csinálják a románok, a németek és a britek

A román és a német szabályok szerint a külföldön élő állampolgárok is szavazhatnak a választásokon, a szigetországot elhagyó britek azonban csak 15 éven át gyakorolhatják szavazati jogukat. Az InfoRádió tudósítói annak kapcsán adtak erről jelentést, hogy Balsai István, az Országgyűlés alkotmány-előkészítő eseti bizottságának alelnöke közölte: a tervek szerint kiveszik az alaptörvényből azt a passzust, amely állandó magyarországi lakhelyhez köti a választójogot.

Mivel a román választójogi törvény nem tesz állandó lakhely szerinti különbséget a román állampolgárok között, a parlamenti és államelnöki választásokon leadhatják szavazatukat a külföldön élő románok is. Õk, több mint két millióan, főleg Spanyolországban, Olaszországban és más nyugat-európai államokban dolgoznak vendégmunkásként. Emellett százezres nagyságrendűre becsülik azoknak a számát is, akik Moldávia állampolgáraként, a lakóhelyükön maradva szerezték meg a román állampolgárságot.

Németországban minden 18. életévét betöltött fiatal - ha rendelkezik a német állampolgársággal - részt vehet mind a szövetségi törvényhozás, mind pedig a tartományi parlamentek tagjainak megválasztásában. Ugyanígy, szavazócédula segítségével nyilváníthatnak véleményt a helyhatósági választásokon is, és ők határozzák meg, hogy kik képviseljék őket az Európai Parlamentben.

Persze nemcsak a német földön élő német állampolgároknak van meg ez a joga: ha külföldre költöztek szintén szavazhatnak. Erre postai úton van lehetőségük, feltéve, ha regisztráltatták magukat a lakóhelyük szerint illetékes német konzulátuson.

A német állampolgársággal nem rendelkező külföldiek, akiknek állandó lakhelye Németország, szintén részt vehetnek a helyhatósági választásokon, és ha történetesen valamely uniós országból érkeztek, voksuk révén természetesen dönthetnek az Európai Parlament összetételéről is.

Köztudott, hogy Európa számos országában élnek német származásúak, akik közül sokan már a német állampolgárság birtokában érkeznek vissza őseik földjére, de szavazati joggal csak azt követően ruházzák fel őket, hogy német földre érkeztek és letelepedtek.

Így csinálják a britek

A külföldre költöző brit állampolgár a távozása után 15 évig jogosult szavazásra a parlamenti választásokon, de a helyhatósági választásokon nincs szavazati joga. A külföldön született és ott élő britek nem kapnak automatikusan szavazati jogot, de ők persze nem határok megváltoztatása miatt, hanem szüleik elhatározásából születtek az országon kívül.

A jogosultaknak a részvételhez regisztráltatniuk kell magukat. Az illetékes hivatal megküldi a kitöltendő űrlapot, amit azután egy másik, az illetővel nem rokon, külföldi brit állampolgárnak kell tanúként aláírnia, megerősítve, hogy a szavazásra jelentkező személy valóban brit és ténylegesen külföldi rezidens. Megjegyzendő, hogy Nagy-Britanniában engedélyezett a kettős állampolgárság.

A külföldön élő brit elküldheti a szavazatát postán, vagy megbízhatja egy szavazásra jogosult nagy-britanniai ismerősét vagy rokonát, hogy szavazzon helyette is. Ez egy egyszerű űrlap kitöltése útján lebonyolítható.

A sok százezer külföldön letelepedett brit javarésze helyteleníti, hogy 15 év után már nem szavazhat otthon, és egy Madridban élő angol jogi eljárást kezdeményezett a törvény megváltoztatására.

Fontos kérdés

Nem mindegy, hogy a sok külföldön élő brit és román hogyan szavaz, voksaik ugyanis befolyásolhatják az anyaország sorsát. Nagy-Britanniától öt és fél millióan élnek távol, ami a szigetország állampolgárainak tizede. Sokan nyugdíjba vonulásuk után a spanyol tengerpartra költöznek, ahol már olyan sok brit telepedett le, hogy az angliai választások előtt körülben is korteskednek a pártok.

A határon túli románok választójoga igazából az egy évvel ezelőtti államfőválasztáson vált tényezővé Romániában. Traian Bãsescu ugyanis a határon túliak támogatásával győzte le szociáldemokrata ellenjelöltjét - a Románia területén leadott szavazatok alapján Mircea Geoana győzött volna.

A 294 külföldi szavazóközpontban leadott 147 ezer szavazatból 115 ezret kapott Bãsescu, aki a végső összesítés szerint mintegy 78 ezer szavazattal előzte meg Geoanát. A jobboldali jelölt a Moldáv Köztársaságban aratta legfényesebb győzelmet; ott 95 százalékos volt a támogatottsága.

A 2008-as parlamenti választásokon lényegesen kisebb volt a határon túli választói aktivitás. Akkor 221 szavazóközpontban 24 ezer román állampolgár szavazott. Számukra négy képviselői és két szenátori választókerületet szabott meg a törvény.

A választás érdekessége volt, hogy az ázsiai - afrikai választókerületben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség jelöltje, Kötő József színházkritikus szerzett képviselői mandátumot. Románia egyébként a más államok által szervezett romániai választásokban is segítséget nyújtott. A horvát állampolgárságot is szerzett bánsági horvátok falvaiban a román hatóságok biztosították a horvát választások szavazóközpontjait.

Hanganyag: Gazda Árpád, Vincze András és Sárközi Mátyás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban jár Amerika

Szép pluszban jár Amerika

Vegyes mozgásokat látunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×