eur:
389.29
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Szörnyű módját választották a kivégzésnek a maffiózók

Olaszországban négy embert letartóztattak miután kiderült: savban oldották fel egy a maffia ellen valló, besúgónak tartott nő holttestét. A rendőrök szerint az áldozatot meg is kínozták, mielőtt megölték volna.

A 35 éves Lea Garofalo közel egy éve tűnt el. A hatóságok szerint gyilkosai 2009. november 24. és 25. között arra kényszerítették, hogy szálljon fel egy savat szállító teherautóra, kihallgatták, majd megölték egy Milánóhoz közeli mezőn.

Az ügyben négy embert tartóztattak le, Garofalo volt barátja már korábban börtönbe került, de most új eljárás indul ellene. A rendőrök szerint a gyilkosságot a volt barát, Carlo Cosco, egyben az áldozat gyermekének apja tervelte ki. Az indíték az volt, hogy a nő 2002 és 2009 között "átállt" és információval látta el a maffia ellenes nyomozókat.

Jelentések szerint Lea Garofalót bevonták a tanúvédelmi programba, de 2006-ban elhagyta titkos rejtekhelyét, és Milánóba költözött. Cosco találkozót kért, azzal az indokkal, hogy lányuk iskolájáról beszéljen vele. A biztonsági kamerák még rögzítették, ahogy a nő találkozóra megy egy milánói utcán. Ezt követően egy furgonba tuszkolták, megkínozták és agyonlőtték, mielőtt a holttestet savban oldották volna fel - mondják a nyomozók.

A nő és volt barátja családja is a déli Calabriában ismert bűnszövetkezethez, a 'Ndranghetához köthető - ezt a csoportot Olaszország legbefolyásosabb és leggazdagabb maffiacsoportjának tartják.

Silvio Berlusconi miniszterelnök büszke arra, hogy kormányzása idején a korábbiakkal szemben sokkal több maffiatagot tartóztattak le. Politikai ellenfelei szerint azonban ez a gyilkosság azt bizonyítja, hogy a szervezett bűnözés ugyanolyan erős, mint volt és hogy nem sikerült legyőzni.

Az, hogy az ország pénzügyi központja, az északon fekvő Milánó közelében történt a gyilkosság, még jobban bizonyítja, hogy mennyire beépültek a bűnbandák a pénzügyi rendszerbe - mondta az ellenzéki Demokrata Párt vezére, Walter Veltroni.

Az olasz hatóságok ennek ellenére komoly sikernek tartják, hogy júliusban a 'Ndrangheta csoport 300 maffiózóját tartóztatták le az észak-olaszországi Lombardiában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×