eur:
389.29
usd:
362.56
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Megtörni látszanak a francia nyugdíjreform elleni tüntetések szervezői

Fekete keddre készül Franciaország. A szakszervezetek ugyanis ismét, szeptember 7-e óta immár hatodszor hívják az utcára az embereket a nyugdíjreform elleni tiltakozásul. Bár egyre inkább a káosz jelei mutatkoznak az országban, nem kizárt, hogy ez lesz a tiltakozások utolsó napja. A szakszervezeti egység ugyanis repedezni látszik.

Franciaországban ma is általános sztrájkot tartanak a nyugdíjreform elleni tiltakozásul. A szakszervezetek támogatottsága azonban csökken, az akciósorozat kifulladóban van. A sztrájkolók aránya kifejezetten alacsony és az ellenzéki szocialista pártban is egyre inkább felszínre kerülnek a belső nézeteltérések.

A kormány hétfőn válságstábot állított fel, melynek az üzemanyaghiány kialakulását kell megakadályoznia. Becslések szerint ugyanis legalább 2500 benzinkút tartott zárva hétfőn, ami az országban működő töltőállomások egyötödét teszi ki.

A hiányt a kormány és a szakértők továbbra is a vásárlói pánikkal magyarázzák, illetve azzal, hogy a legradikálisabb tüntetők több üzemanyagraktárat lezártak. A hivatalos álláspont szerint az egyelőre nem okoz gondot, hogy a francia területen működő tizenkét kőolaj-finomító mindegyikében sztrájkolnak a munkások.

Nicolas Sarkozy pedig hétfőn személyesen ismételte meg "nyugodt, de határozott" hangon, hogy a reformot végigviszik, mert arra az országnak szüksége van. A francia média egy része mindeközben kezd kifejezetten demonstráció ellenessé válni.

Egyrészt azért, mert egy hónapon belül immár negyedszer nem jelenhetnek meg a lapok az újságárusoknál és ez tetemes veszteséget okoz számukra, másrészt egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a legradikálisabb szakszervezetek visszaélnek a sztrájkjoggal, amikor például lezárják az olajraktárakhoz vezető utakat és általában az amúgy is gyengélkedő gazdaság megbénítására törekszenek.

A Les Echos gazdasági napilap elemzője például ezt felelőtlen magatartásnak nevezi, és azt követeli az ellenzéki pártok vezetőitől, hogy ítéljék el ezeket az akciókat. A szocialista vezetésnek azonban egyre inkább szembe kell néznie a belső, inkább a szélsőbalhoz húzó irányzatával, amely nem ért egyet azzal, hogy főtitkáruk elképzelhetőnek tartja a nyugdíjjárulék-fizetési kötelezettség felemelését 41,5 évre.

Márpedig a kormány és a legnagyobb ellenzéki párt közötti vita alapvetően abban áll, hogy az első nyíltan kimondja, hogy a jelenlegi hatvanról hatvankét évre kell felemelni a nyugdíjkorhatárt, az utóbbiak viszont lényegében elkenik ezt a kérdést, mondván, meg kell hosszabbítani a járulékfizetési kötelezettséget, ám továbbra is lehetővé kell tenni, hogy aki akar, hatvan éves korban mehessen nyugdíjba. Ami az esetek többségében nyilvánvalóan nem teljes összegű nyugdíjat jelentene.

A média és a társadalom egy részében egyébként az is erős ellenérzést vált ki, hogy a tiltakozási akcióból azok a vasutasok és a városi tömegközlekedésben dolgozók is masszívan kiveszik a részüket, akik az átlaghoz képest rendkívül előnyös körülmények között, átlagosan 55 éves korban vonulhatnak nyugdíjba.

A tömegmozgalom hitelességét az is veszélyezteti, hogy amint az várható volt, a diákok megmozdulásaiba egyre több törő-zúzó fiatal kapcsolódik be. A rendőrség hétfőn csaknem háromszáz személyt tartóztatott le, akik kirakatokat törtek be, autókat gyújtottak fel, sőt, egy iskolát egyenesen porig égettek. Márpedig az utcán kiabáló, olykor alig 15 éves fiatalokat a radikálisabb szakszervezetek és a szocialista vezetők egy része hívta tüntetni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×