eur:
393.17
usd:
352.2
bux:
73119.59
2024. szeptember 21. szombat Máté, Mirella

Nagy-Britanniában is jönnek a különadók

A brit államkassza, részben a már lezajlott pénzügyi válság, részben az előző kormány által felvett hatalmas kölcsönök miatt, rendkívül súlyos hiánytól szenved, és a kormány a mérleget elsősorban a közkiadások jelentős megnyirbálásával kívánja egyensúlyba hozni. Csak az egészségügy és az oktatás mentesül a megszorításoktól. Ennek fényében fogadja megelégedéssel a brit közvélemény, hogy a bankok nyereségét magasabb adóval terhelik, és az adófizetés elkerülésére módot nyújtó kiskapuk bezárulnak.

A bankok nyereségét megadóztató, visszavonásig érvényben maradó törvény Nagy-Britannia, Franciaország és Németország közös elhatározásából született. A nagy bankoknak ezenfelül vállalniuk kell, hogy nem dolgoznak ki adófizetést megkerülő módozatokat, akár önmaguk, akár a betéteseik számára, még akkor sem, ha e kiskapuk teljesen legálisak.

A brit közvélemény azért is fogadja elégedetten e lépésnek a hírét, mert a hitel-krach idején tönkremenéssel fenyegetett bankokat az állam húzta ki a csávából, feltőkésítésükre áldozta az adófizetők több százmilliárd fontját. Most itt az idő, hogy ezt meghálálják - vélik az emberek. Ugyanakkor néhány szakértő tart attól, hogy a pénzintézetek esetleg a klienseikre hárítják a terhek egy részét, ha másképp nem, azzal, hogy még kevesebb hitelt nyújtanak a kisvállalkozóknak.

A pénzügyi tranzakciókat sújtó, új Robin Hood-adó 20 milliárd fontot jövedelmezhet a brit államháztartás számára, a bankár-prémiumok és az évi 100 ezer fontot keresők jövedelmének 50 százalékos megadóztatása további milliárdokat, az adófizetés megkerülését tiltó intézkedés pedig nem csak a bankokat kényszeríti becsületesebb adózásra, hanem a szuper gazdagokat is.

A brit Szakszervezeti Tanács évente tartott, a szegénység problémájával foglalkozó konferenciáján a testület alelnöke hangsúlyozta hétfőn elhangzott beszédében, hogy a hatalmas államháztartási hiányt meg lehet oldani a közszolgáltatások visszafejlesztése és a szociális juttatások megnyirbálása nélkül is, ha megszüntetik az évi 25 milliárd font veszteséget okozó adófizetés-elkerülő kiskapukat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gigantikus buzgár Békásmegyeren - figyelmeztet az FCSM

Nem szabad elvinni a homokzsákokat az ideiglenes gátakról, még akkor sem, ha már elvonult az ár - figyelmeztet a Fővárosi Csatornázási Művek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.23. hétfő, 18:00
Hankó Balázs
kultúráért és innovációért felelős miniszter
Lefordultak az európai tőzsdék, a magyar piac erős volt pénteken

Lefordultak az európai tőzsdék, a magyar piac erős volt pénteken

Csütörtökön még nagyot emelkedtek az európai részvénypiacok, történelmi csúcsra emelkedett a német tőzsde, pénteken viszont lefordulás jött, főként az autóipari részvények árfolyama esett nagyot, miután profitfigyelmeztetést adott ki a Mercedes-Benz. Az európai hangulatromlást az amerikai tőzsdék is lekövették, mérsékelt eséssel indult a pénteki kereskedés, nap végére azonban a csütörtöki záróérték közelébe értek a vezető amerikai részvényindexek..

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×