eur:
392.91
usd:
366.41
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Twitter

Fontos teszt előtt áll a SpaceX: a Mars-misszió a tét

A Starship rakétarendszerrel szeretne Elon Musk cége embert juttatni a Marsra, de egyelőre még az a vágy, hogy sikerüljön Föld körüli pályára állítani azt.

A Starship a Super Heavynek nevezett rakéta tetején várja, hogy akár már a jövő héten megkíséreljék kilövését. Musk szerint az első kísérletnek mindössze 50 százalékos esélye van a sikerre, de 80 százalékos biztonsággal állítja, hogy az év végéig képesek lesznek Föld körüli pályára állítani - írja a Sky News.

Ez a SpaceX eddigi legerősebb rakétarendszere. A Super Heavy hordozórakéta 33 hajtóművel van felszerelve, egy februári próba alkalmával képes volt elegendő energiát termelni ahhoz, hogy pályára tudja állítani a Starshipet. A jövő hétre tervezett tesztben ugyanakkor a teljes rakétarendszert tennék már próbára.

Ünnepi próba jöhet

A rakétarendszer második szintje, az asztonautákat a jövőben szállító űrhajó elindítását tervezik ekkorra. A terv az, hogy a Starship Föld körüli pályára áll, majd visszalép a légkörbe és Hawaii környékén ereszkedne az óceánra. A Super Heavy hordozórakéta eközben a kilövőhely közelében kísérel meg leszállni.

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) által közzétett közlemény szerint

a kísérleti indítást húsvét hétfőn hajthatják végre,

a tartalék időpontok között pedig kedd és szerda szerepel. A teszt feltétele a kilövési engedély kiadása, ami a repülést felügyelő hatóság közlése szerint még nem történt meg.

A Starship űrhajó már a kilövőállásban várja az engedélyt. A tesztrepülést egy Booster 7 nevű Super Heavy prototípussal kísérelik majd meg. A SpaceX szerint ez egy teljesen újrafelhasználható szállítórendszer lesz, amely legénységet és rakományt is képes szállítani.

Eleinte műholdak pályára állításában segédkezhet, de Elon Musk szerint később a Holdra, majd a Marsra is embert lehet ezzel a rendszerrel eljuttatni.

A NASA segítette a rendszer finanszírozását, és azt tervezi, hogy Artemisz programja keretében több mint 50 év után először a Holdra juttat vele űrhajósokat. A magánfinanszírozású dearMoon küldetés célja szintén az, hogy legénységet vigyen a Holdra és vissza a Starship fedélzetén.

A kísérleti indítást négy évvel azután végzik el, hogy a Starshipet bemutatták a sajtónak. Elon Musk terve az, hogy még a mi életünkben ember lakta telepet hozzon létre a vörös bolygón.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×