eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
hacker  phishing scam during coronavirus pandemic cyber security concept
Nyitókép: thomaguery/Getty Images

Új szoftver a képhamisító mesterséges intelligenciák ellen

Hamarosan ingyen letölthető lesz az a számítógépes program, ami lehetetlenné teszi, hogy az MI szoftverek lemásolják egy művész stílusát.

Sokan féltik manapság az egzisztenciájukat a mesterséges intelligenciától, és ezzel a művészek is így vannak - írja a hvg.hu.

Egyes művészek megdöbbenve tapasztalták, mennyire könnyű bárkinek új, egy adott művész stílusát utánzó digitális műalkotást létrehozni. Sokan éveket töltöttek azzal, hogy kialakítsák saját művészi stílusukat, míg mások ezt mesterséges intelligencia segítségével percek alatt le tudják utánozni.

Ráadásul a szöveg-kép modelleket fejlesztő cégek gyakran külön engedély nélkül szedik le az internetről az ilyen rendszerek betanítására használt adatokat.

Erre a problémára figyeltek fel a Chicagói Egyetem informatikusai (a SAND Lab munkatársai),

és kifejlesztettek egy olyan szoftvert, amelyik frappáns módon megy elébe e szerzői jogi problémáknak. A Glaze (máz) elnevezésű szoftver tulajdonképpen elrejti a műalkotást a mesterséges intelligencia szeme elől. Teszi mindezt úgy, hogy lehetővé teszi a művészek számára, hogy egy „stílusköpenyt” alkalmazzanak az alkotásukra, mielőtt megosztanák azt az interneten. Ezek a köpenyek az emberi szem számára észrevehetetlen zavarokat alkalmaznak a képeken, viszont félrevezetik a gépi algoritmusokat, amelyek egy adott művészt utánoznának.

Mindez valahogy úgy működik, hogy a Stable Diffusion mesterséges intelligencia megtanulhat Karla Ortiz illusztrátor stílusában képeket készíteni, miután csak néhány darabot lát Karla eredeti műalkotásából (Karla online portfóliójából). Ha azonban Karla az új program segítségével eltakarja alkotásait, apró változtatásokkal, mielőtt közzéteszi azokat online portfóliójában, akkor a Stable Diffusion nem tudja elsajátítani Karla művészi stílusát.

Ehelyett más stílusként értelmezi művészetét (például Vincent van Gogh stílusaként).

Valaki, aki arra kéri a Stable Diffusiont, hogy „Karla Ortiz stílusú műalkotást" készítsen, ehelyett Van Gogh (vagy valamilyen hibrid) stílusú képeket kap. Ez megvédi Karla stílusát attól, hogy az ő beleegyezése nélkül reprodukálják.

A Glaze ugyan még nem tölthető le, de a készítők azt tervezik, hogy a következő hetekben ingyenesen elérhetővé teszik Windowsra és macOS-re.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×