eur:
395.37
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Pixabay

A vizeletből szagolja ki a daganatos megbetegedéseket ez az állat

Régóta ismert jelenség, hogy a rák bizonyos típusai megváltoztatják a vizelet szagát, de most először sikerült olyan állatfajt találni, amely ezt képes kiszagolni is.

A hangyák képesek ilyen meglepő módon azonosítani, kinek a szervezetében alakult ki daganatos megbetegedés: az ezzel kapcsolatos kutatást a Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences című szaklapban mutatták be.

"A hangyák biodetektorokként használhatók az egészséges és daganatos emberek megkülönböztetésére. Könnyen idomíthatók, gyorsan tanulnak, nagyon hatékonyak és nem drága a tartásuk" – fogalmazott Patrizia d'Ettorre professzor, a párizsi Sorbonne Egyetem kutatója, a jelenlegi kutatás vezetője.

A professzor már korábban is foglalkozott a rákbetegség és a hangyák különleges képességének kapcsolatával: akkor

laboratóriumi körülmények között bizonyította be, hogy a hangyák ki tudják szagolni a daganatos sejteket

írja a Sky News.

A mostani kutatásban 70 rabszolgahangyát tett ki daganatos, illetve egészséges egerektől származó vizeletnek. Három alkalom után a hangyák képessé váltak megkülönböztetni, hogy a vizelet tumorral rendelkező vagy egészséges példánytól származik. A jelenség hátterében a hangyák rendkívül érzékeny szaglószerv-rendszere állhat a kutatók szerint.

"Megtanítottuk őket, hogy egy adott szagot – a rákot – egy jutalomhoz társítsanak, ők pedig nagyon kevés próbálkozás után megtanulták az asszociációt. Kimutattuk, hogy a hangyák képesek megkülönböztetni az egészséges egerek vizeletét a daganatos egerek vizeletétől – ez valósabb helyzet, mint tenyésztett rákos sejtek kiszagolása. Meglepett minket, hogy milyen hatékonya és megbízhatóan dolgoztak" – mondta el d'Ettorre az eredményekről.

A kutatás következő lépése az lesz, hogy

emberi vizelettel is elvégzik a kísérletet.

Kutyáknak korábbi kutatásokban már sikerült kiszagolniuk emberi vizeletből is a daganatos betegség meglétét. Vannak olyan műszerek is, amelyek képesek vizeletmintából kimutatni a rákot – az emberi orr azonban nem érzi meg a daganat jelenlétét a vizeletből.

Címlapról ajánljuk
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

BL élőben
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

Mind a két spanyol csapat is egygólos előnyről kezdi a visszavágót a BL-negyeddöntőben, hat napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon, a metropolitanóban 2-1-re a Borussia Dortmundot. A mai két párból továbbjutók egymás ellen játszanak majd az elődöntőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 20:42
×
×
×
×