INFORÁDIÓ
2023. január 28. szombat
Karola, Károly

csillagászat

mars

jupiter

svábhegy

csillagvizsgáló

Évekig nem láthatunk majd olyasmit az égen, mint most

Évekig nem láthatunk majd olyasmit az égen, mint most

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

December elsején földközelbe ér a Mars, ezért egész hónapban az évtized legszebb, legfényesebb és legnagyobb Marsában gyönyörködhetünk – ígéri a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

Johannes Kepler munkássága óta ismert, hogy a bolygók ellipszis alakú, vagyis kissé tojásdad pályán keringenek. Leginkább a Mars pályája tér el a kör alaktól, és néha igen közel kerül a Naphoz, néha pedig jóval távolabb (a távolságokat itt százmillió kilométerekben kell érteni). Amikor a Földdel találkozik, akkor sem mindegy, hogy a pályájának napközeli vagy naptávoli pontján van-e épp – mondta az InfoRádióban Szabó Olivér Norton bemutató csillagász, a Svábhegyi Csillagvizsgáló munkatársa.

A Mars nagyjából másfélszer messzebb kering, mint a Föld, és ezért a két égitest közelsége nagyon ingadozhat, mintegy 60 és 100 millió kilométer között.

Idén december 1-jén 84 millió kilométerre lesz tőlünk a Mars, ami nemcsak 2022-ben, hanem az egész évtizedben is a legközelebbinek számít.

Ugyanis ahogyan telnek majd az évek, mindig egy olyan ponton látjuk majd Földhöz közelinek a Marsot, amikor a naptól távol van, tehát emiatt tőlünk is távolabb lesz. Legközelebb 2031-ben lesz ennyire közel, akkor lehet majd ennyire fényesnek látni, mint most – mondta a szakember. (A bolygókat ugyanúgy fényesebbnek látjuk, ha közelebb vannak, mint ahogy egy felkapcsolt elemlámpát is fényesebbnek látunk hozzánk közelebb, mint a messzeségben.)

Ezekben a hetekben szabad szemmel is szép, feltűnő jelenség a Mars a tiszta éjszakai égbolton, sokkal fényesebb és látványosabb, mint máskor.

Ha megnéznénk, akkor a két fényes, éjjel látható égitest közül a narancssárgást keressük, ugyanis a másik fényes pont a fehéres-sárgás színben pompázó Jupiter

– segítette az eligazodást Szabó Olivér Norton.

A Mars közelsége miatt ráadásul most már kisebb távcsővel is több részletet fel lehet fedezni. Érdemes azonban ilyenkor lehetőség szerint a nagyobb, 10-15 centiméteres távcsöveket elővenni, mert azon keresztül nagyobbnak, részletesebbnek látható a Mars felszíne.

Akinek nincsen otthon távcsöve, vagy szeretne igazán nagy műszerekkel Marsot nézni, annak jó választás lehet a Svábhegyi Csillagvizsgáló felkeresése, ahol az éjszakai programok főszereplője egész novemberben és decemberben a Mars. Ebben a létesítményben vannak az ország legnagyobb, látogatók számára elérhető távcsövei, derült estéken azokkal mutatják be a vörös bolygót.

Nyitókép: NASA/JPL-Caltech

Kapcsolódó hang

Decemberben Földközelbe ér a Mars, érdemes megnézni
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018