eur:
394.07
usd:
365.23
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Tomato soup with beef and chili peppers in chervrniy plate. On a wooden table. Top view. Copy space.
Nyitókép: Nataliia Mysak/Getty Images

A tudomány bebizonyította: tényleg van, aki az éhségtől lesz dühös

Elkészült az egyik első kutatás arról, hogyan hat az éhség érzelmeinkre: tényleg vannak, akiket dühvel tölt el az, ha éhesek.

A kutatást vezető Viren Swami szociálpszichológusnak egyszer azt mondták, azért dühös, mert éhes, szóval tennie kéne valamit a dolog ellen. Az Anglia Ruskin Egyetem munkatársa elgondolkozott azon, vajon tényleg létezik-e a jelenség, és kutatásba kezdett.

Ausztrál és maláj kutatókkal dolgozva 64 ember bevonásával kezdte meg kutatását: a 18-69 év közti önkénteseknek három héten át napi ötször kellett leírniuk aktuális érzelmeik mellett azt is, éhesek-e, írja a The Guardian.

Ezek alapján azt tapasztalták, hogy az éhezés erősebb haraggal és ingerlékenységgel, valamint alacsonyabb szintű örömérzettel járt együtt. "Kiderült, hogy az éhség miatti harag valós dolog" - mondta Swami.

Az állapot kezelésére a kutató nem kínál semmilyen radikális megoldást, de úgy gondolja, hogy magában az, hogy valaki képes felismerni azt, segít.

"Lehet, hogy tudatában vagyunk annak, hogy mit érzünk, de nem értjük az okot. Ha fel tudjuk címkézni, jobban tudunk tenni ellene valamit" - mondta.

A kutatók számos hipotézissel próbálják megmagyarázni, hogy az éhség miért képes átvenni az irányítást az érzelmeink felett. Az egyik szerint az alacsony vércukorszint növeli az impulzivitást, a dühöt és az agressziót. Nem világos azonban, hogy az önkontroll ilyen mértékű elvesztése a vércukorszint kis mértékű csökkenéséből is fakadhat-e. Egy másik úgy véli, hogy amikor az emberek éhesek, nagyobb valószínűséggel látják a világot ingerült szemmel.

A gyerekekre nézvést le lehet vonni egy következtetést

A mechanizmustól függetlenül Swami úgy véli, hogy a tanulmány komoly érvet vet fel: azok a gyerekek, akik éhesen mennek iskolába, kevésbé tanulnak hatékonyan, nagyobb valószínűséggel jelentkeznek esetükben viselkedési problémák, ezért

a tanulók megfelelő étkeztetését prioritásként kell kezelni.

"Nagyon fontos, hogy képesek legyünk azonosítani az olyan érzelmeket, mint az éhség, hogy enyhíteni tudjuk a negatív hatásokat" - mondta.

A felnőttek számára, akik úgy találják, hogy szociális készségeik romlanak, mikor éhesek, a tanács egyszerű: egyenek valamit.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×