eur:
394.5
usd:
369.79
bux:
65295.07
2024. április 19. péntek Emma
UKRAINE - 2022/05/21: In this photo illustration, the word Monkeypox is seen on a screen of a smartphone with a map of the world in the background. (Photo Illustration by Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Nyitókép: Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket/Getty Images

Várható volt, hogy a majomhimlő terjedni kezd

A tudósok szerint a fekete himlő elleni védőoltás széles körű alkalmazásának megszűntével voltaképpen 40 éve a levegőben volt, hogy a kitörés bekövetkezik.

A fekete himlő elleni immunizációs kampányok a világ legtöbb országában befejeződtek 1980 körül, miután a WHO bejelentette, hogy sikerült eltörölni a megbetegedést a föld színéről. A védőoltás a majomhimlő ellen is immunitást nyújtott, így ezt a vírust is kordában lehetett tartani segítségével – főként Afrika nyugati és középső részén, ahol a betegség endémiás.

Az elmúlt évtizedekben visszaesett a betegségre immunis emberek száma, ami könnyebbé tette, hogy az állatról emberre, illetve emberről emberre terjedjen, ez pedig egy víruskitörés kockázatát hozta magával, írja a The Guardian.

A járvány csak várt

"Ez a járvány csak várt, hogy eljöjjön az ideje" – mondja Romulus Breban, a párizsi Pasteur Intézet kutatója. Breban és csoportjának 2020-ban végzett matematikai modellezései szerint például a Kongói Demokratikus Köztársaságban a majomhimlő elleni immunitás az 1980-as évek eleji 85 százalékról 2012-re 60 százalékra csökkent. A csökkenő immunitás miatt a majomhimlő egyre nagyobb veszélyt jelent az egészségügyi biztonságra – írta akkoriban. 2020-ban Kongóban több mint 4000 gyanús esetet és legalább 171 halálesetet regisztráltak.

"A védettségi szintünk majdnem a nullához közelít. Az 50 éves és annál idősebb emberek valószínűleg immunisak, de a többiek nem, így nagyon-nagyon fogékonyak vagyunk"

– vélekedik. Hozzátette: még kordában lehet tartani a járványt, de ehhez oltási kampányokra van szükség azokban az országokban, ahol a vírus endémiás.

Vizsgálják, hogy mutálódott-e a vírus

16 országban 300 körüli jelenleg a feltételezett majomhimlős esetek száma, a legtöbb beteg az Egyesült Királyságban van, miközben korábban ebben az országban is alig-alig fordult elő egy-egy eset, azok is nigériai utazáshoz köthetően. Most felmerült a kérdés a tömeges terjedés kapcsán, hogy vajon könnyebben terjedővé mutálódhatott-e a majomhimlő – ennek kiderítésére a kutatók vizsgálják annak DNS-ét. Az első eredmények alapján azonban a törzs nem tér el attól, ami 2018–2019-ben az Egyesült Királyságban, Szingapúrban és Izraelben megbetegedéseket okozott.

David Heymann, a Chatham House egészségügyi szakértője szerint ehhez

a vakszerencse is kellett a vírusnak:

a vírus azután kezdett el terjedni, hogy meleg férfiak közösségébe került be. Graham Medley fertőzőbetegség-modellezéssel foglalkozó kutató nem vár olyan robbanásszerű terjedést, mint amit a koronavírus kapcsán tapasztaltunk, de véleménye szerint még hónapokig lesznek újabb esetek.

"Ahogy a koronavírus esetében, úgy a majomhimlőjárványok kitörésekor is számíthatunk fordulatokra. Jelenleg az átvitel többnyire szexuálisan aktív, fiatalabb férfiak körében zajlanak, de vannak más esetek is, ahol elegendő volt az érintkezés a majomhimlő terjedéséhez. Minél tovább tart a járvány és minél magasabb a prevalencia, annál valószínűbb, hogy a majomhimlő megtalálja a réseket" – mondja.

Gyógyszereket is tesztelnek

Jelenleg két antivirális szer vizsgálata zajlik a betegség kapcsán:

  • a brincidofovir nem járt előnnyel,
  • a tecovirimat ugyanakkor egy páciensnél rövidebb kórházi tartózkodás mellett alacsonyabb vírusleadást eredményezett.

Jelenleg azonban még alacsony számú betegen tudták kirpóbálni ezeket. Az Egyesült Királyságban tecovirimatot adnak a friss eseteknek, illetve a fekete himlő elleni oltást felajánlják azoknak, akik majomhimlős betegekkel érintkezhettek.

A majomhimlő kapcsán felmerül az is, a gyerekek mekkora veszélynek vannak kitéve a kitörés által: brit kutatók szerint körükben ritka a megbetegedés előfordulása,

ha kiütéseket látunk gyermekünkön, az jó eséllyel bárányhimlő vagy kéz-láb-száj vírus lesz.

Így azok, akiknek gyermekén úgy jelentkeznek kiütések, hogy nem találkoztak majomhimlős beteggel, nem kell, hogy aggódjanak, írja a Sky News cikke.

Egy vizsgálat mindeközben feltárta, hogy 2018–2021 közt kórházi és otthoni körülmények közt terjedt a majomhimlő, amikor néhány esetet felfedeztek az Egyesült Királyságban. Jelenleg főként meleg és biszexuális férfiak közt történnek az átadások, de a szigetország nem tervezi, hogy fekete himlő elleni oltásban részesítse ezen csoport tagjait.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×