INFORÁDIÓ
2022. május 28. szombat
Csanád, Emil

első világháború

alagút

holttest

régészet

A rare archeological find is a fragment of a bronze celt. Careful clearing and fixing of the find

Megtalálták az első világháborús Winterberg-alagutat

Infostart / MTI

Egy közös német-francia kutatás is megerősítette, hogy megtalálták az úgynevezett Winterberg-alagutat, amelyben csaknem háromszáz német katona veszett oda az első világháborúban, amikor a franciák lerombolták az alagút mindkét bejáratát.

Az északkelet-franciaországi Aisne megyében, a Chemin des Dames (Hölgyek útja) nevű hegygerinc oldalában a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség (VDK) folytatott kutatásokat a héten a francia hatóságok segítségével. Pénteki közleményük szerint a fúrások során sikerült azonosítani egy üreget, amely "csaknem bizonyosan" a tömegsírrá vált alagút részét képezi.

Az üregbe bevezettek egy kamerát, de a rossz látási körülmények nem tették lehetővé a pontos képalkotást - közölték a szakemberek, akik szerint csak nehézgépekkel lehetne bejutni az "elfeledett tömegsírba".

A hatósági kutatómunkára egy évvel azután került sor, hogy egy amatőr francia régész és fia tavaly felfedezte az "elfeledett tömegsírt", és háborús relikviákat, köztük egyenruhafoszlányokat, váll-lapokat, II. Vilmos császár arcképével díszített zsebtükröket hozott a felszínre.

Az e héten folytatott, hétfőtől csütörtökig tartó kutatásnak nem volt célja az alagútban meghalt katonák földi maradványainak kiemelése, az odaveszett katonák tömegsírját valószínűleg emlékhellyé alakítják - közölték.

A hegy alatt németek által fúrt alagútban a badeni 111. tartalékos gyalogezred 275 katonája rekedt benn, amikor a franciák 1917 tavaszán heves tüzérségi támadást intéztek az objektum ellen. A tüzérségi lövedékek berobbantották az alagútban lévő német lőszerraktárat, és a járat összeomlott. A következő hat napban azok, akiket a robbanások nem öltek meg azonnal, megfulladtak az oxigénhiánytól, vagy öngyilkosok lettek. Mindössze két katonának sikerült kimenekülnie.

A háború után a hadviselő felek egyikét sem érdekelte különösebben a tömegsírrá vált alagút, annak egykori bejáratait benőtte a növényzet. Pierre Malinowski francia amatőr régész és fia hosszú kutatómunka eredményeként tavaly találta meg a "temetőt", amelyet a hatóságok ezt követően is csak hosszas noszogatás hatására kezdtek el vizsgálni.

A beomlott alagutat az első világháború Pompejijeként is emlegetik.

Nyitókép: Krugloff/Getty Images
A címlapról ajánljuk

Megszólalt a Mol

A kormány csütörtök este kihirdette azt a rendeletet, amely tiltja a 480 forintos literenként tankolást...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018