eur:
389.52
usd:
363.33
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Injection vial with syringe needle on blue and purple background. Coronavirus vaccine ready for worldwide administration.
Nyitókép: Stefan Cristian Cioata/Getty Images

A koronavíruson már átesettek számára is extra védelmet nyújt az oltás

Két friss kutatás szerint is jelentős plusz védelmet nyújt a koronavírus elleni oltás azok számára is, akik már átestek a megbetegedésen.

A vakcinák hatékonyságát most először vizsgálták azok esetében, akik átestek a fertőzésen az oltás felvételét megelőzően: a Lancetben megjelent két tanulmány bizonyítja, hogy a súlyos megbetegedés rizikójával szemben különösen erős védelmet alakítanak ki az oltások – írja a The Guardian.

Az első kutatást Brazíliában végezték a CoronaVac, a Janssen, a Pfizer és az AstraZeneca vakcinájának bevonásával. A szakemberek megállapítása szerint jelentős a védelem a tünetes újrafertőződéssel szemben mind a négy típus esetében, és ugyanez igaz a súlyos megbetegedésre és a halálozásra is.

A másik, svéd kutatás azt mutatta meg, hogy a fertőzésen átesettek az oltás felvételét követően kilenc hónapon át élveznek magasabb szintű védelmet.

A két kutatás együtt fontos bizonyítékát jelenti annak, hogy a fertőzésen való átesést követően is érdemes felvenni a vakcinát,

mivel annak előnyei függetlenek attól, hogy valaki volt-e már koronavírusos.

"A koronavírus elleni vakcinák bizonyítottan nagyon hatékonyak a tünetes fertőzés és a kórházi kezelés megelőzésében azok körében, akik még nem estek át a koronavíruson, de a korábban megfertőződöttek esetében kevésbé volt tiszta a kép. Az ő oltás utáni immunitásuk egyre fontosabb kérdéssé válik, főként a fertőzőképesebb variánsok megjelenésével párhuzamosan" – mondta Julio Croda, az első tanulmány szerzője, az Universidade Federal de Mato Grosso do Sul munkatársa. A brazil kutatásba 22 ezer ember vontak be.

"Mind a négy vakcina bizonyítottan jelentős extra védelmet nyújt a korábban koronavíruson átesettek számára, csökkentve a kórházi kezelés és a halálozás rizikóját. Folyamatos vita folyik arról, hogy a korábban fertőzött személyeket be kell-e oltani. Eredményeink arra utalnak, hogy

a vakcina előnyei messze felülmúlják a lehetséges kockázatokat,

és alátámasztják a védőoltás szükségességét a korábban a fertőzésen átesettek körében is" – vélekedik Croda.

A második, közel 3 millió ember bevonásával végzett vizsgálat megállapította, hogy egy korábbi fertőzésből származó, fertőzés okozta immunitással rendelkező személynél egy oltás 58 százalékkal csökkentette az újrafertőződés kockázatát két hónappal az oltás után, két oltás pedig 66 százalékkal csökkentette azt.

A szerzők elismerték mindkét tanulmány korlátait, köztük a kutatás megfigyelési jellegéből adódó torzítás kockázatát. Ezenkívül egyik tanulmány sem tartalmazott omikronnal történő újrafertőződésekből származó adatokat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×