eur:
393.87
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Syringe and COVID-19 vaccine bottle sitting next to a huge red number four on blue background, Horizontal composition with copy space. Great use for concepts related to efficacy of COVID-19 vaccines.
Nyitókép: MicroStockHub/Getty Images

Lopakodó omikron: kellhet a negyedik oltás?

A BA.2 jóval fertőzőbb, de kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mint az eredeti omikron, ezért nem mindenkinek kell második emlékeztetőt kérnie.

A legtöbb ember negyedik oltás nélkül is biztonságban van a lopakodó omikron terjedése idején is – mondja Mansoor Amiji, a gyógyszerészeti tudományok és a vegyészmérnöki tudományok professzora a Northeastern Egyetemről. Állítását egy izraeli és egy katari tanulmány is alátámasztja.

Az izraeli kutatásban fiatal és egészséges egészségügyi dolgozókat hasonlítottak össze: köztük volt, aki három, és volt, aki négy adag vakcinát kapott. Eszerint a negyedik oltás minimálisan védettebbé teszi azokat, akik megkapták, de nem drámai mértékben. Az izraeli kutatók szerint épp ezért az egészséges fiatal felnőttek számára jelenleg nem szükséges negyedik adagot felvenni. A katari adatok megerősítik mindezt a MedicalXpress cikke szerint.

Ennek ellenére mind a Moderna, mind a Pfizer a második emlékeztető oltás engedélyezését kérte az amerikai gyógyszer-engedélyeztetési hivataltól, az FDA-tól. A Moderna 18 év fölöttiek, a Pfizer pedig 65 év fölöttiek részére kérte a vészhelyzeti engedély megadását.

Amiji szerint

a vállalatok már arra készülnek, hogy a nyár és az ősz folyamán újabb, potenciálisan veszélyesebb variánsok jelennek majd meg,

az pedig tény, hogy a védettség az idő múlásával csökken.

A Moderna szélesebb körű engedélyt kér, hogy a szövetségi járványügyi és megelőzési központok közegészségügyi hatóságai, valamint az orvosok és az egészségügyi szolgáltatók meghatározhassák a második emlékeztető megfelelő használatát a fertőzés vagy súlyos betegség magasabb kockázatának kitett emberek esetében.

Amiji szerint valószínű, hogy a 65 év felettieknek és az immunhiányos embereknek szükségük lesz második oltásra, ahogy a BA.2-es változat elterjed az Egyesült Államokban. A fiatalabbak esetében azonban az, hogy szükség van-e második emlékeztető oltásra – vagy az influenza elleni oltáshoz hasonló éves oltásra – attól függ, hogy az első három oltásból származó védelem idővel mennyire csökken.

A szakember szerint az endémiás szakaszban is

figyelemmel kell kísérni az új vírustörzseket,

de valószínű, hogy a további oltásokra vonatkozó ajánlások inkább eseti alapon fognak születni, nem pedig tömeges oltási és emlékeztető kampányokként, amelyek eddig a világjárványt meghatározták.

"Remélem, ha eljön az ősz, nem kell majd mindenkit újra beoltani, hanem mindenki maga dönthet arról, hogy szeretné-e ezt" – mondta.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×