INFORÁDIÓ
2021. december 5. vasárnap
Vilma

űrszemét

nemzetközi űrállomás

kiss lászló

Military Spaceship Shoots Down An Enemy Satellite With A Laser Beam. 3D Illustration. NASA Images NOT USED!

Az űrszemétkérdést nem lehet "űrszőnyeg alá söpörni"

Kiss László, a Csillagászati és Földtudományi Intézet igazgatója szerint a támadó űrkísérletek komoly konfliktusokká eszkalálódhatnak, akár parányi űrszemetek is alkalmat teremthetnek.

Nemcsak a műholdakat megsemmisítő eszköz számíthat fegyvernek, de a megsemmisített műholdból származó űrszemét is – mondta el érdeklődésünkre Kiss László, a Csillagászati és Földtudományi Intézet igazgatója annak kapcsán, hogy a Nemzetközi Űrállomás pályáját egy megsemmisült kínai űreszköz darabkái miatt kellett módosítani, illetve egy orosz kísérlet is kis híján bajt okozott.

"Hétfőn történt a műholdellenes rakétateszt, aminek persze a technikai részleteiről semmit nem tudunk, de az eredményeit látjuk: 1500 olyan űrszemétdarab keletkezett, amelyet speciális távcsővel a Földről lehet és kell is követni, de a becslések szerint több százezer, sokkal kisebb törmelék is keletkezett ebben a kísérletben. Ezek igazából felhőt alkotnak, ezért a Nemzetközi Űrállomáson veszélyhelyzetet kellett hirdetni több körben" – ecsetelte Kiss László.

A veszélyhelyzetben az állomáson tartózkodó űrhajósoknak át is kellett vonulniuk óvintézkedésből egy, a Földre szállást lehetővé tévő űreszközre.

Nem véletlen tehát, hogy az Egyesült Államok is a legfelsőbb, külügyminiszteri szinten fogalmazta meg, hogy ezt a lépést helyteleníti.

Kiss László szerint a fő tanulság, hogy a Föld körüli térség, amely jó ideje "műveleti terület", olyan régióvá kezd válni, amelyben nagyhatalmi érdekek küzdenek, ráadásul megjelent a magángazdaság, több tízezer elemből álló giga-műholdkonstellációk formájában, ami mutatja, hogy

nagyon komoly konfliktussá eszkalálhatja a helyzetet.

"Ezek az űrszemétdarabkák mind a Föld gravitációs terének hatására lényegében kozmikus sebességgel keringenek a Föld körül, 30 ezer km/órával, ám ennek a tempónak már a harmada is elég lehet ahhoz, hogy akár csak egy csavar is megsemmisítsen egy űreszközt vagy megöljön egy embert" – mondta Kiss László.

Szerinte van némi "jogi homályzóna", hogy milyen kísérleteket hogyan, kinek, hol kell bejelenteni, első ránézésre udvariatlanságról van szó.

Tudomása szerint mivel már "ott tartunk", hogy műholdakat lehet kilőni, efféle kísérleteket az Egyesült Államok is fontolgathat, ám az űrszemétkérdést nem lehet "űrszőnyeg alá söpörni".

Nyitókép: 3DSculptor / Getty

Kapcsolódó hang

Űrszemét és az orosz kísérlet - Kiss László
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018