eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pexels

Az állatvilágban születhet újjá a koronavírus, és ez nagy baj lehet

Szarvasokat vizsgáltak kutatók, a vírus terjedési sebessége rendkívül nagy volt. Az eredmények kapcsán feltételezhető, hogy más fajokban is hasonlóan képes lehet terjedni a koronavírus, ami nehézzé teheti visszaszorítását nemcsak az állatok, hanem az emberek körében is, hiszen ha ott "menedéket talál", mutálódhat és visszatérhet az emberek közé.

Az Egyesült Államokban, Iowában vettek mintát szarvasoktól kilenc hónapon keresztül rendszeresen: az összes vizsgált állat mintegy egyharmada volt az aktív fertőzés státuszában. November és január közt, a csúcson a levett minták nyolcvan százaléka volt pozitív.

A kutatás korábbi eredményekre alapozott: azok szerint más amerikai államokban a szarvasok egyharmada ki volt téve a vírusnak, más abban, hogy az aktív fertőzések magas arányát mutatja, amelyek sokkal rövidebb ideig tartanak, írja a The Guardian.

Az állatok megbetegedésének eredete az emberről rájuk terjedt megbetegedés lehetett, és valószínűleg ezt követően kezdett el terjedni a populációban.

Sokkoló eredmények

A tudományos világot nagyjából minden, amit a szakértői ellenőrzés előtt álló tanulmányban foglaltatik, sokkolta. Az ismert tény volt, hogy a szavasok is elkaphatják a betegséget, de az, hogy volt olyan időszak, amikor ötből négy szarvas volt fertőzött, meglepő. Az is hasonlóan érdekes, hogy ennyire egyértelműen emberre vezethető vissza az első megbetegedés.

Vivek Kapur, a Penn State mikrobiológia professzora és a tanulmány társszerzője szerint amennyiben a vadon élő populációkhoz jut el így a SARS-CoV-2, akkor futótűzként fog terjedni a feltételezések szerint.

Az Észak-Amerikában nagy számban előforduló szarvasok, amelyek a vadászok kedvelt célpontjai, rendkívül fogékonyak a SARS-CoV-2-re,

eldobott élelem legelésével, szennyezett szennyvíz ivásával vagy olyan aljnövényzetben való szimatolással fertőződhetnek meg, ahol egy ember korábban könnyített magán. Úgy is megfertőződhetnek, hogy az emberrel soha nem is találkoztak szemtől-szembe.

Fajról fajra jut tovább a vírus

Az eredmények kapcsán feltételezhetjük azt is, hogy más fajokban is hasonlóan képes lehet terjedni a koronavírus, ami nehézzé teheti visszaszorítását.

Világszerte jelentettek megbetegedéseket macskáknál, kutyáknál, menyéteknél, görényeknél, nyesteknél, oroszlánoknál, tigriseknél, pumáknál és gorilláknál.

A denveri állatkertben nemrégiben pozitív lett több hiéna tesztje, ez volt az első megerősített eset ezeknél az állatoknál.

Már a pandémia előtt is ismert volt, hogy a koronavírusok megfertőzhetik az állatokat is, Amerikában egyes állatokat oltanak is ellene.

Egy másik koronavírus, amely ma már csak enyhe megfázásos tüneteket okoz, lehetett az oka egy 1889-es, egymillió emberéletet követelő járványnak: ez valószínűleg szarvasmarhákból terjedt át emberekre. A szarvasmarhák koronavírusokat adtak át szarvasoknak is, ami aggodalomra ad okot azzal kapcsolatosan, hogy a SARS-CoV-2 is hasonlóan terjedhet a szarvasok, a szarvasmarhák és az emberek között.

Nehéz lesz tőle megszabadulni

Ez katasztrofális következményekkel járhat: nem lehet igazán megszabadulni olyan vírustól, amelynek van egy rezervoárja, amelyben szabadon terjedhet és mutálódhat, miközben nem tudjuk, a mutációk eredményeképp milyen tulajdonságai változnak meg.

Mindez indokolja, hogy legalább a vírus terjedését próbáljuk a rendelkezésünkre álló eszközökkel megfékezni:

az oltások ilyen lehetőséget jelentenek.

Ezen túl azonban szükség van egy jobb megfigyelőrendszerre, amely jelezni képes a vírus megjelenését egy adott állatpopulációban, illetve igyekezni kell az emberre való átlépést megelőzni.

"Ehhez pedig olyan igazán nehéz kihívásokkal kell szembenézni, mint a földhasználat változása, az erdőirtás, az éghajlatváltozás és az urbanizáció" - vélekedik Ellen Carlin, a Georgetown Egyetem Globális Egészségtudományi és Biztonsági Központjának kutatóprofesszora.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×