eur:
389.38
usd:
362.64
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Koraszülött gyermek édesanyjával a Heim Pál Gyermekkórház Madarász Utcai Részlegének Koraszülött Osztályán 2019. november 15-én. A koraszülöttek világnapja 2011 óta november 17-e, ezen a napon a 37. hét előtt született és a 2500 gramm súlyt el nem érő újszülöttek életéért vívott küzdelemre hívják fel a figyelmet.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Folsavval dúsítják a lisztet – ettől lehet jobb a csecsemőknek

A spina bifida, azaz a nyitott gerinc elnevezésű születési rendellenesség gyakorisága is drasztikusan csökkenthető a kismama folsavfogyasztásával.

Ausztrália, Új-Zéland és Kanada után már az Egyesült Királyságban is elkezdenek folsavat adni a nem teljes kiőrlésű lisztekhez: a lépéstől azt remélik, hogy mintegy kétszázzal kevesebb magzat születik majd velőcső-rendellenességgel. A Sky News cikke szerint ez húsz százalékos csökkenést jelenthet a jelenlegi állapottal összevetve.

A döntés kapcsán Boris Johnson miniszterelnök elmondta, hogy a csecsemők egészségénél fontosabb ügyet nem tud elképzelni, a folsavas lisztdúsítás pedig egyszerű és gyors segítséget jelenthet fejlődésük javítására, ami ráadásul nyugalmat adhat a várandós nőknek és családjaiknak.

Kate Steele, a Shine jótékonysági szervezet vezérigazgatója - amely speciális támogatást nyújt azoknak, akiknek az életére hatással van a nyitott gerinc vagy a hidrokefália - elmondta: "A liszt folsavval való kötelező dúsítása sokak számára javítja a közegészségügyet most és a jövőben is."

A velőcső, mely az agy és a gerinc korai formája, és a terhesség első trimeszterében fejlődik ki, sokszor már azt megelőzően kialakul, hogy a nő tudna állapotosságáról.

Ha ebben a kulcsfontosságú időszakban a terhes nő nem visz be elegendő folátot, azaz B9-vitamint a szervezetébe, az velőcsőzáródási rendellenességekhez vezet. Ezek közé tartozik a nyitott gerinc vagy az anenkefália, utóbbi állapot esetében a magzat agyának csak egy része fejlődik ki. Az állapot sokszor az élettel összeegyeztethetetlen. A folsav a folát egy változata, amely zöld leveles zöldségekben természetesen is előfrodul, a szervezetben pedig a vörösvérsejtek egészséges számának kialakulását segíti.

A nyitott gerincnek sokféle fokozata létezik, az is előfordulhat, hogy az így születettek nem is tudnak arról, hogy fennáll esetükben az állapot. Az elégtelen záródás ugyanakkor

a gerincvelő sérülését is okozhatja,

ami az alsó végtagok gyengesége mellett széklet- és vizelettartási problémákat is okozhat. A nyitottság ezen túl az agyi-gerincvelői folyadék, a liquor cerebrospinalis keringésében is zavart okozhat, ami vízfejűséghez is vezethet.

Szakemberek 800 mikrogramm folsav szedését ajánlják az állapot elkerülésére már a tervezett teherbeesés előtt egy hónappal elkezdve. A magyar terhesgondozásban korábban kötelezően felajánlandó vizsgálat, az AFP-szűrés formájában a spina bifida kialakulásának esélyét is vizsgálták, ám a sok fals pozitív eredményt adó tesztet mára kivezették a várandósgondozás protokolljából.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×