eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 3. vasárnap Ferenc, Olívia
A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina fecskendőkben előkészítve a harmadik, emlékeztető adag oltásához a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet oltópontján augusztus 11-én.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Új engedélyt kapott a Pfizer koronavírus-vakcinája

Az amerikai gyógyszerhatóság hozzájárult, hogy 65 év felettiek megkaphassák az emlékeztető, harmadik adagot az oltásból.

Az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) vészhelyzeti engedélyt adott a Pfizer–BioNTech emlékeztető, más néven booster oltására a 65 év felettiek körében. Az oltóanyagot azoknak a 18 és 64 év közöttieknek is be lehet adni, akik olyan munkakörben dolgoznak, ahol nagyobb eséllyel kaphatják el a Covid-fertőzést. Legalább 6 hónapot kell várni az első oltás beadása után, s csak ezután lehet alkalmazni ezt az emlékeztető oltást – írja az Index.

A Pfizer oltás kétadagos, háromhetes eltéréssel lehet beadni. orvosi javaslat esetén a most engedélyezett harmadik adagot is be lehet adni belőle.

Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója a közleményben mérföldkőnek nevezte az engedélyt, és hangsúlyozta, a klinikai vizsgálatok alapján a booster oltásoknak nagyon fontos szerepe van a koronavírus-variánsok elleni küzdelemben. A gyártó vizsgálatai azt mutatták, hogy az eredeti vírustörzs, a béta- és a delta-variáns ellen is jóval nagyobb mennyiségű neutralizáló antitestet termeltek azok, akik megkapták ezt az emlékeztető oltást.

Az emlékeztető oltásról heves viták zajlanak, a WHO vezérigazgatója a közelmúltban Budapesten is hevesen bírálta a harmadik oltást engedélyező országokat, arra hivatkozva, hogy a világ lakosságának jelentős része az egyenlőtlen vakcinaelosztás miatt még az az első adagot sem kapta meg. Magyarországon már augusztus óta elérhető a harmadik védőoltás, 667 ezren már fel is vették.

Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - "Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk"

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. december 2. 15:18
×
×
×
×