eur:
389.1
usd:
361.99
bux:
67994.56
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Budai Egészségközpont

Forradalmi újítás jött Magyarországra a bokaproblémák eltüntetésében

3D-s nyomtatóval készül el a protézis sablonja, így az orvosi hibalehetőség gyakorlatilag kizáródik, a megoldás végleges lesz.

Magyarországon több százan vannak, akiknek a járásuk a bokaízületi kopás miatt nehezül meg, számukra csak a bokaprotézis jelenthet tartós, panaszmentes megoldást, az ezzel kapcsolatos műtét már 2015 óta végzik Magyarországon, azonban az implantátum 3D-nyomtatott sablonnal történő behelyezése egyedülállónak számít, a Budai Egészségközpontban végzik először - tudta meg az intézménytől az Infostart.

Ezzel az eljárással még Európa is csak három éve ismerkedik, a BEK-ben Kynsburg Ákos baleseti sebész szakorvos végzi a műtéteket, és ő maga is részt vesz a beültetések fejlesztésében. Ausztriából tért haza, hogy egy nemzetközi projekt keretében részt vegyen a hazai bokaprotézis program fejlesztésében, és ezáltal a magyar betegek számára is elérhetővé váljanak a legmodernebb kezelési módok. A kollaboráció részeként a szakember

osztrák típusú implantátumot ültet be 3D-nyomtatott sípcsonti célzósablon és magyar fejlesztésű, új ugrócsonti műszerek segítségével.

A hazai műszerfejlesztési beruházás értéke nagyságrendileg 10 millió forint. A beültetéshez szükséges speciális műszerek a korábban elérhető berendezésekkel szemben lehetővé teszik, hogy a protézis az alsó végtag terhelési tengelyének megfelelően legyen beépítve.

"A speciális 3D-nyomtatott sablon azáltal forradalmasítja a bokaprotézis beültetést, hogy garantálja a műtét legfontosabb lépését, a sípcsonti komponens helyes behelyezését, ami más módszerek esetén manuálisan történik, növelve ezzel a hibalehetőséget" - ecsetelte Kynsburg Ákos.

Az elmúlt évben már 5 ilyen műtét ment le, mostantól

évente 24-re is sor kerülhet, várólista jelenleg nincs,

de a sablon tervezése és készítése 6 hetes előkészületet igényel.

S hogy milyen szerepe van a 3D-nyomtatásnak a protézis-beültetésben?

A bokaimplantátumok többféle méretben érhetők el, ugyanúgy, mint térd vagy csípő esetén. Ahhoz, hogy az operáló orvos megtalálja a megfelelő méretű implantátumot és tudja, pontosan hová kell azt minden szempontból megfelelően behelyeznie, egy háromszintű (csípő-térd-boka) CT-vizsgálat alapján készül egy speciális 3D számítógépes terv. Ha ezt a tervet a szakorvos jóváhagyja, akkor ahhoz a helyzethez készül egy sablon, ami csak az adott betegnél egyetlenegy helyre illeszkedik. Így biztosított a sípcsonti komponens helyes behelyezése.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×