eur:
394.76
usd:
370.35
bux:
65134.6
2024. április 19. péntek Emma
Csaknem teljesen néptelen az athéni Elefthériosz Venizelosz Nemzetközi Repülőtér 2020. november 24-én, a koronavírus-járvány megfékezése érdekében november 7-én elrendelt országos kijárási korlátozások idején.
Nyitókép: MTI/EPA/ANA-MPA/Jánisz Koleszidisz

Észrevétlenül terjedt el egy különösen fertőző vírusmutáns Európában

Közép-Afrikából hurcolták be utazók, és már legalább tucatnyi európai országban azonosították. Nemcsak fertőzőbb, az immunitást is hatékonyan kicselezi.

Közép-Afrikából indult és már legalább tucatnyi európai országban terjedt el egy eddig ismeretlen koronavírus-variáns, a B.1.620, írja a Nature. A variánson tapasztalható mutációk amellett, hogy a könnyebb terjedést teszik számára lehetővé, az immunitás megkerülésében is segítik a vírust.

A törzset Litvániában sikerült áprilisban azonosítani: miután ez megtörtént, Gytis Dudas, a svédországi Göteborgi Globális Biodiverzitás Központ munkatársa és kollégái megkezdték a SARS-CoV-2 a világ minden tájáról származó genomikai adatainak elemzését, amelyből megállapították, hogy a B.1.620 már februárban megjelent az európai mintákban. Jelenleg Franciaországban, Belgiumban és további országokban is jelen van.

A variáns valószínűleg Közép-Afrikából érkező utazókkal jutott el a régióba.

A kutatók a kameruni határ közelében, a Közép-afrikai Köztársaságban élő hat ember által adott mintákban, valamint hét olyan európai emberében is megtalálták az új variánst, akik nemrég tértek vissza Kamerunból.

Ezek az adatok arra utalnak, hogy a B.1.620 valószínűleg Közép-Afrikából származik, és azt a közelmúltban utazók többször is behurcolták Európába. Az eredmények arra is utalnak, hogy a variáns széles körben kering Közép-Afrikában, de az ottani korlátozott szekvenálás miatt eddig nem fedezték fel. A szakértői értékelés előtt álló eredmények rávilágítanak arra, milyen kockázatok fakadnak abból, hogy

a génszekvenálás elérhetősége egyenlőtlen világszinten

– ahogyan az igaz az oltásokra, a gyógyszerekre, a tesztelésre vagy a védőfelszerelésekre.

A koronavírus kontrollálatlan terjedése – amelyről Brazília és India mellett a szinte oltás nélkül maradó Afrika kapcsán is beszélnek a szakértők – épp az új variánsok kialakulásában van nagy jelentősége. Azok mutációi veszélyesek is lehetnek akár az immunitást elkerülő tulajdonságuk miatt is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×