eur:
389.12
usd:
363.64
bux:
68262.83
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Koronavírusteszthez vesznek mintát egy férfi orrnyálkahártyájáról a Semmelweis Egyetem egyik mintavételi pontján, a salgótarjáni Szerpentin úti orvosi rendelőben 2020. május 13-án. A koronavírus-szűrőprogramban a Semmelweis, a debreceni, a szegedi és a pécsi egyetem vesz rész. A programba 17 ezer 780 embert hívtak meg véletlenszerűen kiválasztva. Ők életkorra, nemre és regionálisan is reprezentálják a magyar társadalmat.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

A tudósok sem értik még az újrafertőződés jelenségét

Habár mindössze kéttucatnyi koronavírus-újrafertőződéses eset ismert, a jelenség elgondolkodtatja a kutatókat azon, meddig tarthat valójában a betegség által szerzett immunitás.

Több mint harmincöt millió koronavírus-fertőzött mellett elenyésző azon ismert esetek száma, amelyekben a betegségen egyszer már átesett embert fertőzött meg újra a koronavírus. A kutatókat azonban ez nem nyugtatja meg teljesen a Guardian cikke szerint: úgy vélik, az újrafertőződéseknek kis százalékára derül csak fény. Az ismerten újrafertőződött betegek közt van olyan, akinél a második megbetegedés könnyebb lefolyású vagy akár tünetmentes volt, de

másoknál sokkal súlyosabb is volt az elsőnél.

Volt olyan eset, amikor kevesebb, mint öt hónap telt el a két fertőzés közt, de egy indaiai nővérnél mindössze két hónap választotta el a két megfertőződést.

Ahhoz, hogy az újrafertőződés ténye megerősített legyen, a kutatóknak szükségük van a PCR-teszthez levett mintákra mindkét betegség idejéből, mivel a vírus genetikai kódjának eltérése alapján mondhatják ki azt, hogy ismételt megbetegedésről van szó. Az ehhez szükséges génszekvenálás pedig kevés kórházban elérhető, és ha az is, akkor is ritkán végzik el.

A jelenség sok kérdést vet fel.

  • Meddig tart egy betegség során megszerzett immunitás?
  • Az első fertőzés képes olyan mértékben károsítani az immunrendszert, hogy az ne tudja leküzdeni a koronavírus ismételt támadását?
  • Egyáltalán, átadhatja másoknak a fertőzést egy újra megbetegedett személy?

Danny Altman, a londoni Imperial College immunológusa úgy véli, a koronavírusból felépülők 90 százalékában kialakul a védettség legalább valamennyi időre.

„A házamban mernék fogadni arra, hogy valószínűleg egy évig tart a védettség, tovább nem. A baj az, hogy ha egy immunológus nyilatkozik valamit az immunitásról egy újságnak, az két hétig igaz, aztán kiderül, hogy hatalmas tévedés”

– nyiltakozta Altman.

A vírus terjedésének második hullámában, az őszi-téli időszakban Akiko Iwasaki immunbiológus, a Yale Egyetem professzora több újrafertőződésre is számít. Ez Stephen Reicher, a St. Andrews-i Egyetem szociálpszichológusa szerint új problémát jelent: a koronavírusból felépültek, és azok, akik tévesen hiszik, már átestek a betegségen, védettnek hihetik magukat. „Fontos a sebezhetetlenség gondolatát felszámolnunk magunkban” – vélekedik.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×