eur:
389.39
usd:
358.89
bux:
66038.2
2024. február 27. kedd Edina
Nyitókép: Pixabay

Már számos gyakori betegségnél gyógyíthatatlanná vált a kórokozó

Egy áttörő fontosságú jelentést hoztak nyilvánosságra az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) szakosított szervei, köztük az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és partnereik, mely azonnali összefogást és hathatós cselekvést sürget egy lehetséges katasztrófa elkerüléséhez.

Ha nem lépünk – figyelmezetet jelentésésében az ENSZ ad hoc Ügynökségközi Antimikrobiális Rezisztencia Koordinációs Csoportja –, az őket kezelni hivatott antimikrobiális szereknek ellenálló fertőzések minden évben 10 millió ember halálához vezethetnek a következő 30 évben, amely a 2008-2009-es világválsághoz hasonló mértékű gazdasági veszteséggel járna.

2030-ra az antimikrobiális reziszencia akár 24 millió embert súlyos elszegényedését is okozhatja.

Ha nem megfelelően alkalmazzuk az antibiotikumot, nem tartjuk a mértéket - és itt nemcsak az emberi felhasználásra kell gondolni, hanem az állat- és a növényvilágban használt szerekre is -, akkor elharapózhat az ellenálló kórokozók problémája, amely már most is nagyon jelentős - emelte ki az InfoRádióban Plántek Lea, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet budapesti székhelyének kommunikációs munkatársa.

Egyre több gyakori fertőzésénél van már ellenállóképesség

Jelenleg mintegy

700 000 haláleset írható a jelenség számlájára, köztük 230 000 ember a többszörösen rezisztens tuberkulózis miatt.

Egyre több gyakorta előforduló fertőzésnél alakul ki ellenálló képesség: már ide tartoznak légúti megbetegedések, szexuális úton terjedő és húgyúti fertőzések. Miután ezek nem reagálnak a kezelésre, az életmentő orvosi beavatkozások kimenetele kétségessé válik, bizonytalanságot okozva az élelmezési rendszerben is.

Már most is érezteti egészségügyi és gazdasági hatását, hogy fontos gyógyszereink hatástalanná váltak.

A Föld minden országában, fejlettségtől függetlenül, szükség lenne beruházásokra ahhoz, hogy a jövő generációi elkerülhessék az antimikrobiális rezisztencia katasztrofális következményeit. Miután az emberek, állatok és környezetünk egészsége elválaszthatatlan egymástól, a jelentés a koordinált, minden szektor bevonására épülő „Egy egészség" megközelítést támogatja.

A jelentés készítői arra sürgetik az országokat, hogy

  • kezeljék nemzeti akciótervüket kiemelt fontosságúként és növeljék anyagi és egyéb támogatását;
  • szigorítsák a szabályozási környezetet és indítsanak tájékoztató kampányokat az antimikrobiális szerek humán-, állat- és növényegészségügyben való felelős és megfontolt alkalmazásáért;
  • invesztáljanak az antimikrobiális rezisztencia elleni új módszerek kifejlesztésére irányuló kutatásokba;
  • azonnal tiltsák be az antimikrobiális szerek növekedésserkentő célú használatát a mezőgazdaságban.

„A jelentés ajánlásai elismerik az antimikrobiális szerek szerepét az élelmiszertermelés, az élelmezés és a kereskedelem, továbbá

az emberek és állatok egészségének megóvásában, és a felelős használat mellett teszik le voksukat”

– mondta José Graziano da Silva, a FAO főigazgatója. „A fenntartható élelmezési rendszerek és mezőgazdasági gyakorlatok megkövetelik az antimikrobiális rezisztencia visszaszorítását és az alternatív megoldások alkalmazását, ami csakis összefogással valósítható meg, épp ahogy ezt a mostani jelentés is ajánlja.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sulyok Tamás első beszéde - itt meghallgathatja, vágatlanul

Sulyok Tamás első beszéde - itt meghallgathatja, vágatlanul

Bizalmat szeretne építeni az előítéletektől mentes kölcsönös meghallgatás és megértés révén Sulyok Tamás megválasztott köztársasági elnök, aki hétfőn az Országgyűlésben azt mondta, bizonyos hatáskörökben - például a kitüntetések, a kegyelmezés esetén - a lehető legszélesebb transzparencia híve. Meghallgathatja a cikkünkhöz csatolt teljes beszédet.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×