INFORÁDIÓ 
2019. május 21. kedd
Konstantin

mars

mta

exomars

2020

Magyarok modellezik a Mars körülményeit három sivatagban

Magyarok modellezik a Mars körülményeit három sivatagban

Infostart

A Szahara és az Atacama után Spanyolország déli részén tesztelik a 2020-ban startoló Mars-járó képességeit az MTA szakemberei részvételével.

Az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont kutatói földi mérésekkel és elméleti elemzésekkel készülnek a Mars-járó adatainak értelmezésére - tudatta az MTA az Infostarttal.

Az Európai Űrügynökség

2020-ban startoló ExoMars rover nevű űreszköze lesz az első olyan robot a bolygón, amely 2 méter mélyre képes lefúrni a felszín alá. Az onnan kiemelt mintát elemezve következtet a Mars egykori lakhatóságára, az ősi élet előfordulási esélyeire.

Közel ez az a mélység, ahová már a kozmikus sugárzás töltött részecskéi sem hatolnak le,

itt változatlan állapotban lehetnek az egykori szerves molekulák, talán életnyomokkal együtt.

Magyarország a programban a marsihoz sok tekintetben hasonló földi körülmények vizsgálata, valamint laboratóriumi mérések révén vesz részt. A magyar kutatók különböző teóriákat elemeznek, miként ismerné fel a rover a rendelkezésre álló műszerekkel, hogy például egykori tómedret vagy folyóvízi anyagot, esetleg gleccserek avagy szél szállította törmeléket fúr meg.

Fontos része a magyar közreműködésnek egy speciális furatlyukfal-térképező műszer elkészítése, amelynek képességeit és működését földi laborok mellett korábban

a Szahara marokkói részén, illetve az Atacama-sivatagban is tesztelték.

Idén október végén csaknem két héten keresztül a dél-spanyolországi Tabernas-sivatag kopár vidékén végeztek újabb földi kísérleteket, amelyben Kereszturi Ákos, az MTA CSFK tudományos főmunkatársa vett részt. A mérések alapján sikerült a célkőzet szemcseméretét azonosítani, a három fúrás közül az egyik helyszínen rétegeket elkülöníteni, azok viszonyát jellemezni. Ezek az adatok később nagyban segíthetik a Marson kapott mérési eredmények értelmezését.

A távolinak tűnő Mars-felszíni vizsgálatok nem csak tudományos eredményeket hozhatnak. Ha idővel beérnek a fejlesztések, gazdasági haszon is születik. Részletek a Csillagászat.hu-n.

Nyitókép: Csillagászat.hu
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018