eur:
389.43
usd:
361.5
bux:
68412.6
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A botox gyengíti a kéz érintésére adott agyi választ

Az arc ráncainak kisimítására adott botoxinjekció gyengíti a kéz érintésére adott agyi választ - derült egy kis létszámú svájci kutatásból.

Az arc- és kézidegekből érkező ingereket feldolgozó területek egymás mellett helyezkednek el az agy úgynevezett szomatoszenzoros kérgében. Szélsőséges esetekben ez a közelség oda vezet, hogy az amputált kezű személy az arc megérintését nem létező kezén "fantomreakcióként" érzékeli. Az arcidegek zavaraival küzdő betegeknél pedig erősebb agyi reakciókat figyeltek meg a kéz érintése nyomán.

Az Annals of Clinical and Translational Neurology című szaklapban közzétett tanulmány szerzői arra a kérdésre kerestek választ, vajon az arcidegek megbénítása egészséges embereknél is kihat-e az agyra.

A Zürichi Egyetem Neuroinformatikai Intézete és a Zürichi Műszaki Egyetem (ETH) Arko Ghosh vezette kutatócsoportja ugyanazt az eljárást alkalmazta, amelyet a ráncok kisimítására is használnak: a botulinum toxin, röviden botox nevű mérget. A botox ideiglenesen blokkolja a ráncképződésért felelős izmokat, mivel meggátolja, hogy az idegvégződések átvigyék az ingerületet az izmokra.

A minikutatásban résztvevő tizenöt önkéntes a homlokába kapott ráncok elleni botoxinjekciót. EEG-vel megmérték a résztvevők agyi elektromos tevékenységét a kezelés előtt és utána is. Az adatok azt mutatták, hogy hat héttel az injekció után a kezet képviselő agyi terület gyengébben reagált, ha a vizsgált személy kezét megérintették.

A botoxinjekció tehát megváltoztatja az ingerekre adott agyi választ: a kezelés ugyan lokális, de az izommozgás elvesztése távolabbi területekre is kihathat - közölte Arko Ghosh az sda svájci hírügynökséggel.

Jelenleg még vizsgálják a kutatók, érinti-e a résztvevőknél kezelés a kéz működését és érzékelését is. Ghosh úgy vélte, nem igaz, hogy a botoxkezelés nem okoz változást az agyban.

A plasztikai sebészek szerint azonban aki ráncait botoxszal szeretné kisimíttatni, annak a kutatás eredményei miatt nem kell felülvizsgálnia a döntését. Yves Brühlmann berni sebész, a svájci plasztikai, helyreállító és esztétikai sebészek társaságának (SGPRAC) igazgatósági tagja szerint kis számú résztvevővel végzett alapkutatásról van szó, amelynek klinikai szempontból nincs jelentősége.

Természetesen az idegi impulzusok minden változása leképeződik az agyban, ám Brühlmann az sda kérésére elmondta, sem a klinikai gyakorlat, sem a kérdésről szóló számos tanulmány nem mutatta ki soha, hogy az arcba adott botoxinjekció hatással lenne a kéz érzékelő képességére vagy működésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Gustav Klimt portréja a várt összegnél kevesebbért kelt el

Gustav Klimt portréja a várt összegnél kevesebbért kelt el

A bécsi Kinsky-palotában található im Kinsky aukciósház áprlis 24-én bocsátotta árverésre a nemrég előkerült Klimt alkotást. 1917-18-as „Bildnis Fräulein Lieser” vagy „Fräulein Lieser portréja” című festmény, amelyet az osztrák művész egyik utolsó alkotásának tartottak, az elmúlt hónapokban hatalmas izgalmat keltett a műtárgypiacon. A licit 28 millió euróról indult, a majdnem egy évszázadig nem látott portrét végül 30 millió euróért, a 30-50 millió eurós becsérték alsó határán értékesítették. Ez nem tartalmazza az aukciósház jutalékait és díjait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×