eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Óvakodjon a halálos mérgű medúzáktól a spanyol partoknál és az Adrián!

Halált is okozhat azoknak a medúzáknak a csípése, amelyeket nagy tömegben láttak Spanyolország déli partjainál, a Gibraltári-szorosban. A portugál gálya nevű medúzafaj úgynevezett fogófonalai ötven méter hosszúak is lehetnek, csípése pedig borzalmas fájdalmat és gyulladást okoz - mondta az InfoRádió által megkérdezett tengerbiológus. Németh Szabolcs szerint ez a rendkívül veszélyes medúzafaj az Adriai-tengerben is felbukkanhat.

Halálos mérgű medúzák bukkantak fel Spanyolország partjainál - mondta az InfoRádiónak Németh Szabolcs tengerbiológus, búvároktató.

A portugál gálya nevű medúzafaj kékes színű, így könnyen észrevehető. Abban különbözik a többi medúzától, hogy nem merül le a víz alá, hanem a felszínén úszik felfújt hólyagként, ezért hólyagmedúzának is hívják - fejtette ki a szakértő. Hozzátette: a medúza csak a karjait nyújtja le mélyre, egyes források szerint 50 méterre is, ezzel halászik.

Németh Szabolcs kiemelte: a portugál gálya világszerte elterjedt faj, az Adriai-tengerben is felbukkanhat.

A medúza csalánmérge rendkívül veszélyes, az emberre halálos is lehet - hangsúlyozta a tengerbiológus. Csípése után heves, égő fájdalomérzet keletkezik, a bőr azonnal bevörösödik, begyullad.

A csípés ellen hatásos a konyhaecet, ha ezzel leöntik a sebet, az hatástalanítja a méreganyagot, emellett a rovarcsípés kezelésére alkalmas stift is megfelelő a kezelésre - közölte Németh Szabolcs.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×