eur:
389.69
usd:
361.98
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Hatalmas civilizációra bukkantak az őserdő mélyén

Hatalmas civilizáció terült el a brazil Amazonas-medence esőerdejének mélyén, azaz nem érintetlen az eddig annak hitt ősnövényzet. A földfallal körülvett városokat, falvakat építő kultúrát az Amerikába érkező európaiak söpörhették el. Leszármazottaik azonban ma is élnek.

Egykor sűrűn lakott városok és falvak álltak az Amazonas medencéjében, amelyet eddig érintetlen őserdőként tartottak számon. A tudósok arról következtettek minderre, hogy eltűnt települések rácsszerű mintáira bukkantak, számos központi térrel együtt. A rácsozat egymást keresztező utak maradványa lehet.

Ugyancsak bizonyítékokat találtak a földművelésre és az állattenyésztésre is - a többi közt haltenyészetek maradványait fedezték fel a kutatók.

A települések maradványait természetesen azóta teljesen benőtte az esőerdő.

A civilizációt a 15. századra datálják a tudósok.

A floridai egyetem professzora, Mike Heckenberger szerint ugyan ezek a települések nem nevezhetőek városoknak, de erőteljesen mutatkoznak rajtuk az urbanizáció jelei. A települések ugyanis "a tervezettség és az önszerveződés jeleit mutatják."

Ugyan a maradványok nagyrészt észrevehetetlenek, a Kuikiro törzs tagjai mégis föl tudják ismerni azokat. Valószínűleg ők a megtalált civilizáció létrehozóinak közvetlen leszármazottai.

A mondabeli nyomok "sötét földről" beszélnek, amelyek a megmaradt "szemét" összegyűjtésére, földmunkára, valamint cserépmaradványokra utalhatnak.

A kutatók műholdas képek és GPS segítségével térképezték fel a településeket, az esőerdőben szétszórva föllelhető hatvan hektáros "városokat" és kisebb falvakat.

A középkori Európa és az ókori Görögország városaihoz hasonlóan az Amazonas-medence településeit is fal vette körül, de ezek a falak földből készültek. Maradványaik még ma is szemet szúrhatnak az élesszemű szemlélőnek.

Az összes településnek volt egy központi, északkelet-délnyugat irányú útja, amely a központi térbe torkollott - azaz az utakat a nyári napforduló figyelembevételével tájolták. Ugyancsak találtak bizonyítékokat arra, hogy gátakat és hidakat is építettek a lakók, valamint arra utaló jeleket.

A titokzatos amazonasi civilizációt az Amerikát elfoglaló európaiak által behurcolt betegségek söpörték el a Föld színéről.

Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×