eur:
394.34
usd:
370.17
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Magyar szenzáció: Gömböc, a világhírű keljfeljancsi

Matematikai alapon nyugvó "szuper keljfeljancsit" hozott létre nemrég két magyar kutató. Az úgynevezett "Gömböc" egyik feltalálója elmondta, a gyakorlatban leginkább a természet formáinak megértéséhez használhatják találmányukat.

A Gömböc olyan test, amelynek egyetlen stabil és egyetlen úgynevezett instabil egyensúlyi pontja van - mondta az InfoRádiónak Domokos Gábor akadémikus.

A stabil az, ahol megáll egy test, mintha egy ceruzát az asztalra fektetnénk, az instabil pedig, ha a ceruzát a hegyén próbáljuk meg egyensúlyozni - magyarázta a kutató.

Bizonyították a sejtést

Domokos Gábor elmondta: korábban csak egy sejtés volt csak arról, hogy létezik egy ilyen test. Vlagyimir Igorjevics Arnold fogalmazta meg, hosszú ideig azonban senki sem tudta bebizonyítani.

"Mi készítettünk egy ilyet, és sikerült fizikailag is legyártani" - tette hozzá a tudós.

A Gömböc egy ovális, gömbölyded alak, amely azért kapta nevét, mert duci, ám se nem lapos, se nem hosszúkás. Matematikailag is az ilyen (1,1) egyensúlyi helyzetű formák azok, amelyek a legkevésbé laposak és hosszúkásak - közölte Domokos Gábor.

Keljfeljancsi tudományosan

Az akadémikus hozzátette: a Gömböc úgy viselkedik, mint egy kelfeljancsi, előbb vagy utóbb visszaáll a stabil helyzetébe, bárhogyan is teszik le, de nincs benne ólom, tehát homogén anyagból készült.

Domokos Gábor úgy véli, találmányukat leginkább a természeti formák megismerésében használhatják majd. A Gömböchöz hasonló ugyanis például egyes teknősök páncéljának mintázata, amelynek segítségével képesek visszafordulni akkor is, ha páncéljukkal lefelé teszik őket a földre.

"A természet kitalált ehhez hasonló formákat, és most, hogy értjük ennek a formának a matematikáját, jobban fogjuk érteni a természetet is" - mondta Domokos Gábor.

A tárgyat, amelyről a világ egyik legtekintélyesebb matematikai szaklapja a Mathematical Intelligencer címlapon számolt be, Domokos Gábor a Princeton Egyetemen kutató Várkonyi Péterrel közösen alkotta meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Mike Johnson, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke bejelentette, hogy a nap folyamán benyújtásra kerülnek azok a törvényjavaslatok, amelyek Ukrajna, Izrael és az Indo-csendes-óceáni régió támogatását célozzák - tudósított a Sky News. A hírek szerint egy Sz-400-as rakétarendszer is súlyos károkat szenvedett a tegnap éjjeli, Krím elleni ukrán támadás során – derül ki ez több, ukrajnai háborús közösségi médiaportál által megosztott fotóból. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×