eur:
393.12
usd:
366.79
bux:
66614.89
2024. április 25. csütörtök Márk

Hat a varázsgomba

A hallucinogén hatású "varázsgombák" révén megtapasztalt misztikus élmény megváltoztathatja az ember életét - ezt a hatvanas évek óta sokak által megélt tapasztalatot most amerikai tudósok is megerősítették.

A kábítószeres élmények apostola, Timothy Leary után 40 évvel az amerikai John Hopkins Egyetem kutatói bebizonyították, hogy a megfelelő anyagok használatával a misztikus élmények laboratóriumi körülmények között is kiválthatók és vizsgálhatók.

A pszichiátriában a hatvanas évek óta mereven elutasították a hallucinogén anyagok felhasználását terápiás célokra, mostanában azonban felpuhult ez az álláspont.

A nagy-britanniai pszichiátriai társaság márciusban 30 éve először vitatta meg a kérdést. Sok szakember szerint a varázsgombákban található hatóanyagokat a depresszió, a kábítószer-függőség és az elviselhetetlen fájdalom kezelésében is lehetne használni.

A pszilocybin nevű aktív hatóanyagot tartalmazó gombákat egyébként a tavalyi tiltó törvényig szabadon árusították a londoni piacokon.

Bizonyított hatás

Az amerikai kísérletben harminc középkorú, vallásos-spirituális érdeklődésű önkéntes vett részt, akik nyolcórás kábítószeres "utazásokon" vettek részt, az egyiken a hallucinogén hatású pszilocybint kapták, míg a másikon az ilyen hatással nem rendelkező ritalint. A résztvevők természetesen nem tudták, hogy éppen melyik anyagot kapják.

A kísérleti alanyok egyharmada a pszichocybin-nel történő utazást életük legmélyebb spirituális élményeként jellemezte, kétharmaduk pedig az öt legjelentősebb élményük közé sorolta.

Az esetek több mint 60 százalékában a kutatók bizonyítottnak látják, hogy az elfogadott pszichiátriai fogalmak szerinti "teljes misztikus élményt" éltek át a résztvevők. Sokan az első gyermekük születéséhez vagy egy közeli rokonuk halálához hasonlították az élmények mélységét.

A hatás legalább két hónapig tart, az önkéntesek 80 százaléka arról számolt be, hogy jelentősen javult az élettel való elégedettsége, boldogabbnak érezte magát. Rokonok, kollégák, ismerősök megerősítették a pozitív változásokat.

Segítő az utazáshoz

Roland Griffiths professzor, az amerikai kísérlet egyik vezetője kijelentette: ha a hallucinogén anyagokat gondos előkészítés után, kontrollált körülmények között használják, akkor a kiváltott misztikus élmények pozitívan befolyásolhatják egy ember személyiségét.

A gondosan megtervezett körülményekre azért van szükség, mert a kísérletben résztvevők egyharmada ijesztő élményekről is beszámolt, egyesek a paranoia tüneteit mutatták.

A kutatók hangsúlyozzák: a pszichocybinnek nincs roncsoló vagy függőséget okozó hatása, de a résztvevőknek külső segítőre is szükségük lehet, aki átsegíti őket az ijesztő élményeken.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Erősödik a forint csütörtök reggel

Erősödik a forint csütörtök reggel

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök reggel ugyanis ismét a forinterősödésé a főszerep. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×