eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Madarászné Mező Boglárka kerekesszékes vívó az augusztus 24-én kezdődő és szeptember 5-ig tartó tokiói paralimpián versenyző magyar csapat tagjainak eskütételi ünnepségén Budapesten, az Eiffel Műhelyházban 2021. augusztus 11-én. A fogyatékkal élő sportolók seregszemléjén 37+1 fős sportolói delegáció vesz részt Magyarországról.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Paralimpia: tizenöt magyar érmet vár az elnök

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke nagyobb tokiói csapatban bízott.

Legalább tizenöt érmet, benne három-öt aranyat vár a Tokióban versenyző csapattól Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke.

A felkészülésről, a várakozásokról, a Covid-helyzet okozta nehézségekről nyilatkozva még az elutazás előtt elmondta, hogy nemzetközi összevetésben közepes méretű, de erős a magyar csapat, amellyel szemben komolyak az elvárások a helyezések és az érmek tekintetében.

"Harminchét sportolónk és Nagy Gergely személyében egy guide-unk van, aki szintén sportolói státusban van, tehát összesen harmincnyolcan szerepelnek Tokióban – utalt arra, hogy Ocelka Róbert látássérült kerékpárost Nagy Gergely segíti a versenyében. – Őszinte leszek, azt gondoltam, hogy ennél egy picit többet el tudunk érni." Hozzátéve, hogy bár sok minden történt az elmúlt időszakban, ő nem akar mindent a járványra, a vírusra, a versenynélküliségre fogni.

"Büszke vagyok erre, jól is állunk, nincsen baj, de azt hittem, hogy talán ennél egy picit többen leszünk. De majd pótoljuk az eredményességgel" – ígérte.

A magyarok tíz sportágban, asztaliteniszben, atlétikában, erőemelésben, íjászatban, kajak-kenuban, kerekesszékes vívásban, kerékpárban, sportlövészetben, triatlonban és úszásban lesznek érdekeltek.

Az olimpia és vele együtt a paralimpia egyéves elhalasztását illetően úgy fogalmazott, szerinte ez alapvetően kétféleképpen okozott nehézséget.

"Egyrészt nem voltak versenyek, ezért nem tudtuk felmérni, mi van a vetélytársakkal. Nemcsak nemzetközi, hanem hazai versenyek sem voltak a világ legtöbb országában, ahonnan azért eredményeket lehetett volna látni. Így egy kicsit vakrepülés, hogy pontosan mit is tudnak az ellenfelek, a vetélytársak. Ezt láttuk az olimpián is, hogy egy csomó sportágban nem lehetett tudni, egészen pontosan mi is a helyzet. A másik, ami szerintem megnehezíti a dolgot, az az, hogy

a nemzetközi doppingellenőrzések korábban megszokott rendszerének a hatékonysága sérült.

Nem lehetett annyi helyre utazni a doppingellenőröknek, nem lehetett annyi mintát venni. Én kicsit félek, hogy ez olyan dolgokra is sarkall sportolókat, amikre nem kellene" – mondta.

Mint fogalmazott, ezek nehezítő körülmények, de nem akar ráfogni semmit ezekre, csak jelezte, hogy most ilyen környezetben kell versenyezni.

"Ezzel együtt is azt gondolom, hogy nekünk meg kell ragadni a csapat szintjén azon a magasságon, ahol Rióban voltunk legalább, vagy azon túl kell lépni" – hangoztatta, majd számszerűsítve kijelentette: "tizenöt plusz éremmel, tehát

tizenöt vagy afölötti éremszámmal és ebben három-öt arannyal" lenne elégedett.

A győzelemre, kiemelkedő eredmény elérésére leginkább esélyesek között

  • Kiss Péter Pált (kajak),
  • Illés Fannit (úszás),
  • Szvitacs Alexát (asztalitenisz) és
  • Ekler Lucát (atlétika) említette, továbbá
  • a vívókat csapatban és
  • Osváth Richárdot,
  • Krajnyák Zsuzsannát,
  • Hajmási Évát és
  • Veres Amarillát egyéniben is.

"A vívást ismerjük, tudjuk, hogy milyen. Ott lehet őrületes sikersorozatunk meg lehetnek pechjeink, rosszabb napjaink. De mondom még egyszer, tizenöt érem és közte három-öt arany, ez az, ami a kockás papíron kiszámolható realitás" – hangsúlyozta az MPB elnöke.

A magyar csapat a legutóbbi paralimpiáról egy arannyal, valamint nyolc ezüsttel és kilenc bronzzal tért haza Rio de Janeiróból.

A tokiói helyzetet, a várható nehézségeket illetően Szabó László kijelentette: teljesen képben voltak már itthon is, folyamatos volt az egyeztetés a szervezőkkel, a csapatiroda pedig egy héttel a játékok kezdete előtt kiutazott, hogy mindenről pontos információval rendelkezzen.

"Elég szigorú feltételekre számítunk, és nagyon fegyelmezett csapatunk lesz. Egyetlen feltételt sem fogunk megszegni vagy áthágni" – szögezte le az MPB vezetője, hozzátéve ugyanakkor, hogy fogyatékos emberek tekintetében a járványügyi szabályok betartása még nehezebb, mint az épek esetében.

"Gondoljunk bele abba – mondta Szabó László –, egy látássérült ember nem maga dönti el, hogy kivel találkozik vagy kivel nem. Egy kerekesszékes ember nem feltétlenül dönti el, hogy ő egy helyre be tud-e menni vagy nem, vagy mi várja őt ott, ahova bemegy. Tehát itt nagyon gondosnak kell lenni, igyekszünk mi azok lenni, és nagyon bízunk abban, hogy a helyi szervezés is az lesz."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×