eur:
394.04
usd:
368.35
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Gémesi Csanád az utolsó asszója után, a férfi kardozók csapatversenyének bronzmérkőzésén, a németekkel vívott küzdelemben, a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. július 28-án. Bronzérmes a magyar férfi kardcsapat.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Bronzérmes a férfi kardválogatott

Komoly előnyt harcolt ki a magyar csapat a németek ellen, ám a végén mégis izgulni kellett. Megvan a negyedik magyar érem Tokióban.

Decsi András szövetségi kapitány változtatott az összeállításon, Decsi Tamás helyett Gémesi Csanád kezd Szilágyi Áron és Szatmári András mellett.

A németeknél Richard Hübers, Max Hartung és Benedikt Wagner vív majd. Ők is cseréltek, hiszen az elődöntőben még Szabó Mátyás kezdett náluk a második helyen.

Az első asszó Szilágyi Ároné és Richard Hübersé. Áron nagyszerűen kezdett, 3-0, aztán 4-0, 4-1, 5-1.

Gémesi Csanád következett, először vívott az olimpián. Két tussal kezdett, 7-1. Max Hartung, a németek legjobbja adott négy tust, 7-5. S továbbra is ő volt lendületben, 7-6.

Csanád bevitt egy találatot, 8-6, majd rátett még kettőt, 10-6. Döntetlenre hozta ki a Hartung elleni csörtét Gémesi Csanád.

Szatmári András és Benedikt Wagner zárta az első kört. A magyar biztosan vitte be a tusokat, higgadtan, taktikusan vívott, és 5-3-ra nyert, így 15-9-re módosítva az állást. Nagy üvöltés szakadt ki Szatmáriból.

Gémesi Huebers ellen tovább növelte az előnyt, majd jól várta ki a megfelelő ütemet, máris 17-9 volt. A következő akciót a kiváló lábmunkának köszönhette a magyar. A német kétszer érte el egymás után, de a 20.-at szépen vitte be be Gémesi - 20-11-gyel adta át.

Szilágyi Wagner ellen tízre növelte a különbséget, de a német okozott nehéz pillanatokat. Végül egy szép védés-visszavágás, majd egy lendületes akcióval jutott el 25-ig a magyar csapat - 25-15 volt öt pár után.

Szatmárinak nagyon ment Hartung ellen, sorozatban háromszor is talált, minden erényét megcsillogtatva. A lendület kitartott, 5-1 lett a vége, összesítésben 30-16.

Wagner vitte be az első tust, de aztán Gémesi egy szép ellenakcióval megnyugtatta magát. A németnek elhajlott a fegyvere, cserélnie kellett. Az újjal rögtön talált, ám Gémesi régi kardjával is sorra vitte be a tusokat. Videózás után ítélték meg a 35.-et, a németek 20-ig jutottak.

Szatmári nagyot csatázott Huebersszel, nem volt hiány a látványos tusokban. A német egyet faragott a hátrányon, 40-26-tal hagyta el a pástot a két vívó.

Hartung sorozatban hatszor talált Szilágyi ellen, a magyarnak semmi sem jött be. Mielőtt azonban nagyon megijedtünk volna, jott két igazi szilágyis akció. Videózás után a németek kaptak egy találatot, 42-34-re változott az állás. Majd hosszas reklamálás után egy újabbat nekk ítéltek, kiváltva a magyar küldöttség felháborodását.

A háromszoros olimpiai bajnok bevitte a 43.-at, de a mindent egy lapra feltéve küzdő német jobban érezte az ütemeket, négyre olvadt az előny. Sőt, a 40-et is elérte Hartung, a magyar vívó nem értett egyet a döntéssel.

Hartung beleszaladt Szilágyi kitartott kardjába, hosszúnak tűnt, amíg a zsűri megadta a találatot: 44-40.

És bent a 45. is, szép védekezés után Szilágyi talált, megvan a bronz!

A négy magyar egymás nyakában ünnepel.

(A nyitóképen: Gémesi Csanád az utolsó asszója után, a férfi kardozók csapatversenyének bronzmérkőzésén, a németekkel vívott küzdelemben)

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×