eur:
392.85
usd:
366.36
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
A koronavírus elleni védekezésül szolgáló arcmaszkok a Pekingi Olimpiai Falu egyik éttermének asztalán 2022. február 1-jén, három nappal a 2022-es pekingi téli olimpia kezdete előtt.
Nyitókép: MTI/AP/AFP pool/Wang Zhao

Pekingi viszonyok - Szkafanderes NOB-tagok jelentek meg az olimpiai buborékban

A február 14-én nyilvánosságra hozott hivatalos adatok nem számoltak be friss megfertőződés felfedezéséről az elmúlt 24 órában.

Egyetlen pozitív esetet sem találtak a napi tesztelések során az olimpiai buborékban tartózkodó 69 872 személy körében: az olimpiai faluban tartózkodó több mint hatezer sportoló kezdheti magát biztonságban érezni. A reptéri szűrések során három emberről derült ki, hogy pozitív, közülük egy volt sportoló vagy hivatalos csapattag valamelyik nemzeti delegációból.

A frissen felfedezett koronavírusos esetek száma napok óta egyenletesen csökkenő tendenciát mutat: pénteken négy, szombaton kettő, majd vasárnap egyetlen esetre derült fény a buborékon belül az Inside the Games adatai szerint.

A csökkenő tendencia azóta tart, hogy a tíz napja megkezdődött játékokra nagyjából minden résztvevő megérkezett, így kevés az új belépő a buborékba is.

Jelenleg 432 főnél tart a játékokon fellelt összes koronavírusos eset száma - őket összesen 1 384 144 teszt elvégzésével tudták kiszűrni.

Kína, ahogyan a pandémia kezdete óta teljes területén, úgy az olimpián is a zéró Covid megközelítést alkalmazza. Ennek része az is, hogy az olimpián felfedezett eseteket is izolálják, az érintetteket szigorú karanténkörülmények közt tartják.

A karanténhotelekben uralkodó viszonyok, az ott kapott élelemmel és elbánással szemben sok fertőzött olimpikon felemelte a szavát. A Nemzetközi Oimpiai Bizottság tagjai ezért személyes látogatást tettek egy ilyen intézményben, hogy maguk győződhessenek meg a körülményekről. Christophe Dubi, a NOB olimpiai ügyvezető igazgatója is azok közt volt, akik pénteken ellenőrzést végeztek.

"Az olimpia a második hetébe lépett: nincs olyan probléma, amely ne lenne elég fontos ahhoz, hogy ne kapjon teljes figyelmet. Még mindig sok sportoló van karanténban, akiktől sok visszajelzést kaptunk a közösségi médián keresztül vagy közvetlenül. Úgy döntöttünk, hogy meglátogatunk egy elkülönítő létesítményt, és megnézzük, hogy tudjuk-e javítani a helyzetet azok számára, akiknek észrevételei voltak. Ez nagyon hasznos volt, mivel

azonnal javaslatokat tehettünk,

de egyben élményt is jelentett, mert ahhoz, hogy beléphessünk a létesítménybe, fel kellett vennünk a hírhedt vegyvédelmi ruhákat" - fogalmazott, hozzátéve: hatalmas dicsérettel tartoznak azoknak, akik egész napjukat beöltözve töltik és működtetik ezeket az egységeket, miközben maszkjuk mögött próbálnak biztatók is maradni.

Jelenleg 21 sportoló van karanténban Pekingben.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×