eur:
397.67
usd:
364.47
bux:
72218.86
2024. augusztus 4. vasárnap Dominika, Domonkos
03 August 2024, France, Paris: Olympia, Paris 2024, Boxing, Amateur, Women, Quarterfinals, Welterweight (up to 66kg), Arena Paris Nord, Imane Khelif (M) from Algeria and Luca Anna Hamori (l) from Hungary fight each other Photo: Sina Schuldt/dpa (Photo by Sina Schuldt/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Sina Schuldt/picture alliance via Getty Images

Iman Helif kimondta, amit sokan hallani akartak

A nők 66 kilogrammos kategóriájában ötödik helyen végzett Hámori Luca nem érzett félelmet szombati olimpiai negyeddöntője előtt, melyet a szereplésével botrányt kavaró algériai Iman Heliffel vívott meg. Az algériai bokszoló a meccs után beszélt nemi identitásáról is.

"Nő vagyok" - mondta Iman Helif a Hámori Lucával vívott mérkőzése után.

A mno.hu azonban arról ír, hogy bár a NOB - erről az Infostarton is beszámoltunk - érvelése szerint Iman Helif az útlevelében nőként van bejegyezve, s ezért nőnek számít, de az interneten látható egy videó, amelyet furcsának tartanak.

A lényeg, hogy ebben nyilvánosságra hozták Iman Helif születési anyakönyvi kivonatát, aki állítólag 1999-ben született. Ebben valóban az áll, hogy "nő". A bizonyítványt viszont állítólag csak 2018 szeptemberében állították ki, mintegy 19 évvel Helif születése után, és éppen ekkoriban kezdődött bokszkarrierje.

A videót sokan megosztották az X-en, ahol Helif apja mutogatja a dokumentumot és úgy érvel, hogy "a lányom erősebb volt, mint az olasz bokszoló (Hámori Luca előtt nyert ellene az algériai). Nagyon keményen dolgozik.”

A Reuters alapján a mandiner.hu Helif edzőjét, Mohamed Chaoua-t idézte, aki nemes egyszerűséggel áldozatként állította be a tanítványát. Sokat szenvedett gyerekként és most sportolóként is ezen az olimpián. Hol van az emberiesség? Hol vannak a női jogokért dolgozó egyesületek? Ő áldozat!”
– hangsúlyozta a szakember.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.05. hétfő, 18:00
Pletser Tamás
az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×