eur:
393.79
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A francia Olivier Giroud (k) ünnepel, miután megszerezte csapata első gólját a katari labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében játszott Franciaország-Lengyelország mérkőzésen a dohai at-Tumama Stadionban 2022. december 4-én.
Nyitókép: MTI/AP/Ebrahim Noroozi

Állták a sarat a lengyelek, mégis fölényes győzelmet aratott a vb-címvédő

Franciaország fölényben játszott és Olivier Giroud góljával és Kylian Mbappé duplájával simán nyert a nyolcaddöntőben.

Az első félidő végén Olivier Giroud villant a katari labdarúgó-világbajnokság harmadik nyolcaddöntőjében, a másodikban aztán Kylian Mbappé lőtt hasonló helyzetből két gólt, egyiket az egyik, a másikat a másik felső sarokba bombázva.

A lengyel válogatott sokáig tartotta magát, ám a végére kinyílt az olló. A legvégén, már indifferens helyzetben büntetőhöz jutott Lengyelország, Robert Lewandowski először kihagyta – ahogy Mexikó ellen is még a csoportkörben –, de aztán a jó sarokba lőtt.

3–1-re nyerve jutott tovább a nyolc közé a négy évvel ezelőtti világbajnok.

Mbappé még 24 éves sincs, de már kilenc világbajnoki gólnál tart.

Doha, 2022. december 4.
A francia Kylian Mbappe (j) és a lengyel Matty Cash a katari labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében játszott Franciaország-Lengyelország mérkőzésen a dohai at-Tumama Stadionban 2022. december 4-én.
MTI/EPA/Friedemann Vogel
A francia Kylian Mbappe (j) és a lengyel Matty Cash a katari labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében játszott Franciaország-Lengyelország mérkőzésen a dohai at-Tumama Stadionban 2022. december 4-én. MTI/EPA/Friedemann Vogel

A címvédő francia válogatott 3-1-re legyőzte a lengyel csapatot a katari labdarúgó-világbajnokság vasárnapi első nyolcaddöntőjében.

A franciák vb-n kilencedszer jutottak el legalább a negyeddöntőig. A nyolc között Didier Deschamps csapatára a vasárnap esti Anglia–Szenegál találkozó továbbjutója vár majd.

Már a kezdő sípszóval mérföldkőhöz érkezett Hugo Lloris: a hálóőr befogta az ugyancsak világbajnoki aranyérmes korábbi védőt, a 142 válogatott mérkőzéssel francia csúcstartó Lilian Thuramot, akinek fia, Marcus ott van a címvédő keretében és pályára is lépett.

Esélyeshez méltó felfogással kezdték a találkozót a franciák, döntően a lengyel térfélen zajlott a játék, Wojciech Szczesny védésekkel és jó ütemű kijövetellel nyújtott biztos hátteret a lengyel védekezéshez. Húsz perc telt el, mire Robert Lewandowski révén először veszélyeztetni tudott a lengyel válogatott, ezt követően valamelyest kiegyenlítettebbé vált a játék képe. Francia részről elöl leginkább Kylian Mbappé volt aktív a bal szélen, miközben hátul Llorisnak és a védőknek is be kellett mutatniuk nagy mentéseket, Raphaël Varane például a gólvonalról tisztázott egy alkalommal. A szünet előtt mégis Franciaország szerzett vezetést:

az ausztrálok elleni csoportmeccsen duplázó Giroud harmadszor talált be ezen a vb-n, 52. válogatottbeli góljával pedig lehagyta a nemzeti csapat örökrangsorának élén Thierry Henry-t.

A második félidő is francia nyomással indult, sorra dolgozták ki a helyzeteket - Giroud sípszó után szerzett egy meg nem adott gólt is -, és ezúttal is a játékrész derekán sikerült kijönnie a nyomásból a lengyel együttesnek. Éppen egy lengyel támadás után tudta növelni előnyét Franciaország Mbappé szép lövésével. A kétgólos előny megnyugtatta a címvédőt, a ráadás perceiben pedig Mbappé villant ismét, a katari tornán ötödször volt eredményes, összesen pedig már kilencedik vb-gólját szerezte a 23 esztendős támadó. A hosszabbításban a Mexikó ellen büntetőt hibázó Lewandowski próbálkozhatott kétszer is a tizenegyespontról, másodikra pedig sikerült betalálnia a válogatottsági rekordját ünneplő Lloris kapujába.

A két együttes 17. alkalommal mérkőzött meg egymással, a franciák kilencedszer nyertek három lengyel siker és öt döntetlen mellett.

I. félidő

44. perc: Mbappé passzolt remek ütemben a lengyel 16-oson belül a védők közül kilépő Giroud-hoz, aki 12 méterről a kapu bal oldalába lőtt (1-0).

II. félidő

74. perc: Dembélé keresztlabdája találta meg Mbappét a 16-os vonalán, aki igazított rajta egyet, majd 15 méterről a rövid felsőbe lőtt (2-0).

91. perc: Mbappé villant ismét, a 16-oson belül kapott labdát az első találatánál élesebb szögből, 14 méterről lőtt a hosszú felsőbe (3-0).

95-99. perc: Dayot Upamecano kezére pattant a labda a francia 16-oson belül, a videobírós visszatekintés után Robert Lewandowski állhatott a büntetőhöz. Elsőre toporogva a gólvonalat idő előtt elhagyó Lloris kezébe gurított, ám a játékvezető megismételtette a pontrúgást, Lewandowski pedig a jobb alsó sarokba lőtt (3-1).

Reakciók

"Nincs rá recept, senki, egy edző sem ismeri a módját, hogy megállítsa Mbappét, amikor ilyen formában van" - méltatta Czeslaw Michniewicz, a lengyelek szövetségi kapitánya a duplázó támadót. Rámutatott: azzal együtt is, hogy ezúttal fájdalmat okozott nekik, igazi sztárnak tartja Mbappét, akit Lionel Messihez, Cristiano Ronaldóhoz és Robert Lewandowskihoz mért. - "Hosszú évekig ő lehet a legjobb játékos."

A szakember kiemelte, a fő céljuk az volt, hogy 36 esztendő után túléljék a csoportkört, és végül a címvédő állította meg őket.

Didier Deschamps elismerte, hogy nem volt könnyű találkozó a jól szervezett lengyel gárda ellen, így a szünetben kénytelenek voltak néhány pozíciós változtatásra.

"Egységes csapatunk van és ma a játékosok kifogástalan hozzáállása meghozta az eredményét. Most töltünk majd egy kis időt a családtagjainkkal" - fűzte hozzá a játékosként és kapitányként is vb-győztes szakember.

Olivier Giroud bevallotta: gyerekkori álma vált valóra azzal, hogy immár ő vezeti a francia örökrangsort.

"A kaland folytatódik!" - emelte ki a csatár.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×