eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság hat csoportmérkőzésének, az egyik nyolcaddöntőjének és az egyik negyeddöntőjének otthont adó al-Tumama Stadion Dohában 2021. december 15-én. A 40 ezer férőhelyes létesítmény kinézetét a férfiak által hordott arab fejfedő ihlette. A világbajnokságot november 20. és december 18. között rendezik Katarban.
Nyitókép: MTI/EPA/Nusad Szekkajil

Labdarúgó-vb 2022: minden egy macskaugrásnyira van

Az 1930-as, egyetlen városban, Montevideóban rendezett első világbajnokság óta nem volt ilyen kis távolság a torna stadionjai között, mint most, Katarban. Persze, ez semmiképpen sem független attól, hogy a valaha volt legkisebb vb-rendező ország lesz Katar vasárnaptól.

A Perzsa-öböl partján elhelyezkedő ország – hivatalos nevén Katar Állam, átírva Davlat Katar – mindössze 11 473 négyzetkilométer nagyságú. Összehasonlításul: mindenki gyerekkora óta tudja, hogy Magyarország 93 030 négyzetkilométer, azaz Katar körülbelül magyar léptékkel mérve, két-hárommegyényi terület. Bács-Kiskun megye másfélszerese is nagyobb, mint Katar.

A katariak még a rendelkezésükre álló 11 473 kilométernél is kisebb területre húzták fel a nyolc vb-stadiont, a legnagyobb távolság 2022-ben két világbajnoki aréna között mindössze 55 kilométer. Ennyi lesz az al-Bajt Stadion és az al-Dzsanub Stadion között.

A legkisebb is extra: mindössze 4,5 kilométer a Halifa Stadion és az Egyetemvárosi Stadion között, al-Rajjanban.

A nyolc stadionból hat vadonatúj, egy (Ahmad bin Ali Stadion) újjáépített, egy pedig (Halifa Stadion) felújított).

A kis távolságok, a kis terület – érdekes összehasonlításokra adnak alapot az előző világbajnokságokkal. Oroszország (2018) területe körülbelül 1500-szor nagyobb, mint Kataré. Brazíliáé (2014) „csak” 750-szer. De még Dél-Afrikáé (2010) is körülbelül százszor nagyobb.

Ami a korábbi világbajnoki rendezőket illeti, még két napig Svájc a legkisebb ország, amelyben labdarúgó-világbajnoki mérkőzést rendeztek (1954), területe 41 285 négyzetkilométer, nem egészen a négyszerese Katarénak.

A kis távolságok feltétlenül kedvezőek a csapatoknak. A brazil válogatott a 2014-es és a 2018-as világbajnokság csoportszakaszában egyaránt körülbelül hatezer kilométert utazott (a stadionok közötti távolságot és a szálláshelyet is számolva), ez a távolság most közelít a nullához, körülbelül 40 kilométer. Dohában is fognak edzeni és a The Westin Doha Hotel and Spa a bázisuk.

A franciák 2600 és 3500 kilométer között utaztak az előző három tornán, most nem kell kitenni a lábukat Doha környékéről, ugyanis az al Messzila – A Luxury Collection Resort & Spa, Doha lesz a szálláshelyük, míg az al-Szadd stadionja az edzőpályájuk.

A többiekhez képest a németek utazzák majd a legtöbbet, de nekik sem kell száz kilométernél többet megtenni. Mindez sok tekintetben egyszerűsíti majd a csapatok helyzetét, értelemszerűen nem lesz az országon belül, a meccsnapok előtt légiközlekedés, nem kell plusz szállást sem foglalni.

A szurkolók számára sem hátrányos a kis távolságok vébéje, a FIFA most először tete lehetővé – mégpedig a csoportszakaszban, amikor esetenként négy mérkőzést is rendeznek naponta –, hogy valaki ugyanazon a napon több mérkőzésre is jegyet vásároljon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×