eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Buenos Aires, 2018. május 30.Lionel Messi argentin csatár a Haiti elleni barátságos labdarúgó-mérkőzésen a Buenos Aires-i Bombonera stadionban 2018. május 29-én. (MTI/EPA/David Fernandez)
Nyitókép: David Fernandez

"Messi lehet a végzetünk"

A francia válogatott az elmúlt húsz évben, de már beleértve a hazai rendezésű világbajnokságot is, tizenkilenc mérkőzést vívott Európa- vagy világbajnokság egyenes kieséses szakaszában, és ezekből mindössze négyet veszített el.

Csak a világbajnokságokat tekintve tízből egy a mutató, a 2006-os, olaszok elleni finálét döntetlennek véve. Didier Deschamps a 2012-es Európa-bajnokság után vette át a válogatottat, azóta nagy tornán csak a későbbi győztestől szenvedett vereséget a csapata. 2016-ben, Brazíliában, a negyeddöntőben a németektől, két éve, otthon, a Saint-Denis-ben lévő Stade de France-ban a portugáloktól kapott ki.

Kazany, 2018. június 29.
Didier Deschamps szövetségi kapitány (b2) a francia válogatott edzésén Kazanyban 2018. június 29-én. Franciaország másnap Argentína ellen játszik az oroszországi világbajnokság nyolcaddöntőjében. (MTI/EPA/Diego Azubel)
Kazany, 2018. június 29. Didier Deschamps szövetségi kapitány (b2) a francia válogatott edzésén Kazanyban (MTI/EPA/Diego Azubel)

Nagyjából ezeket az adatokat lehet és érdemes felsorakoztatni arra válaszként, hogy az egykori világ- és Európa-bajnok középpályás nem tudja kihozni a maximumot a válogatottból a nagy tornákon. Ugyanakkor kétségtelenül igaz, hogy a „kékek” a csoportszakaszban a várakozás alatt teljesítettek eddig Oroszországban. A párizsi sportnapilap, a L'Équipe az első 48 mérkőzés után, osztályzatai alapján, összeállította az álom tizenegyet – de ebbe egyetlen francia sem fért be. (Igaz, argentin sem.) A lap tizenhárom tartalékot nevezett meg, azaz a legjobb huszonnégybe azért csak befért egy francia: N'Golo Kanté.

A „Kékek” a mérkőzés előtti napon tartott szokásos sajtótájékoztatóján az derült ki, hogy

szinte egyedül Lionel Messitől félnek. De tőle nagyon.

Didier Deschamps azt emlegette, hogy reméli, a spanyol bajnokságban, a La Ligában szereplő védői (Varane, Umtiti, Hernandez) tudják majd a módját, hogyan kell megállítani az argentin szupersztárt. Deschamps hozzátette, Messi olyan képességű játékos, aki a legkisebb lehetőségből is képes kihozni a maximumot, de felkészültek az őrzésére. Hugo Lloris, a csapatkapitány azt mondta: „Tisztában vagyunk azzal, hogy a végzetünket okozhatja Messi.” Deschamps arról is beszélt, hogy szerinte a VAR, a videobírós rendszer a modern futball része lett, jó, ha a szabálytalanságokat segít kiszűrni a büntetőterületen belül. Ugyanakkor a védőkre is új terhet ró ez, minden korábbinál óvatosabban, egyszersmind szabályosabban kell játszaniuk.

Az argentin válogatott nagy levegőhöz jutott a nigériaiak elleni továbbjutással, játékosaik azt ismételgették – egyébként Messivel az élen –. hogy

számukra most kezdődik a torna.

Jorge Sampaoli, a szövetségi kapitány Lionel Messit ünnepelte, mondván, hogy játékosa rendkívül eltökélt, minden idegszálával a csapat sikereiért küzd. Kitért arra is, hogy azért vitatta meg Messivel a nigériaiak elleni mérkőzésen Sergiio Agüero pályára küldését, mert ez egy fontos kérdés volt, amit több nézőpontból kellett vizsgálni. Úgy vélte, a franciáknak megvan a terve Messi semlegesítésére, de mint mondta, nekik is megvan arra, hogyan segítség a társak a Barcelona csillagát.

Bronnici, 2018. június 25.
Jorge Sampaoli argentin szövetségi kapitány edzést tart játékosainak a Moszkvától délkeletre lévő Bronniciban 2018. június 25-én. Argentína Nigéria ellen lép pályára az oroszországi labdarúgó-világbajnokság D csoportjának harmadik fordulójában Szentpéterváron június 26-án. (MTI/EPA/Lavandeira)
Bronnici, 2018. június 25. Jorge Sampaoli argentin szövetségi kapitány edzést tart játékosainak a Moszkvától délkeletre lévő Bronniciban (MTI/EPA/Lavandeira)

A francia és az argentin válogatott a mostani, kazanyi összecsapás előtt tizenegyszer találkozott egymással, a dél-amerikaiak mérlege sokkal jobb, hat győzelmük áll szemben kettővel. Az argentinok a legutóbbi két barátságos meccset (2007, 2009) Franciaországban nyerték meg. A játékosok közül Messi, illetve Dembélé és Umtiti a Barcelonában, Lo Celso és Di María, valamint Mbappé, Areola és Kimpembe a PSG-ben, Higuaín és Dybala, illetve Matuidi a Juventusban, Agüero, Otamendi, illetve a sérült Mendy a Manchester Cityben, Marcos Rojo, valamint Paul Pogba a Manchester Unitedben, Willy Caballero és Olivier Giroud a Chelsea-ben, Mercado és Banega, illetve N'Zonzi a Sevillában klubtárs.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×