eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Facebook/Johanna Nordblad

Tragédia tragédia hátán – nincs ennél veszélyesebb jeges sport

Egy orosz ügyvédnő korábban gyermekei szeme láttára jég alatti merüléssel szerette volna megünnepelni az ortodox vízkeresztet, sokkoló dráma lett a vége a vakmerő próbálkozásnak.

Suhajda Szilárd tragédiáját követően ismét számos kritika és bírálat látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy mi értelme van a magashegyi expedícióknak és sokan megkérdőjelezték, hogy egyáltalán sportként lehet-e számon tartani az ilyen extrém vállalkozásokat, akciókat. Nos, hasonló veszélyeket rejt magában a jég alatti úszás vagy merülés is, amit nem kevesen ugyancsak sporttevékenységként űznek, a legbevállalósabbak pedig – igaz, az életüket kockáztatva – bekerülhetnek a Guinness Rekordok Könyvébe.

A jég alatti szabadmerülésben az a cél, hogy a jéghideg vízben, két lék között kizárólag fürdőruhában annyit ússzon az ember a víz alatt, amennyit csak tud, de nem használhat uszonyokat sem. A jég alatti szabadmerülés jelenlegi világrekordját a finn Johanna Nordblad tartja, aki 2021 márciusában

a 2 Celsius-fokos vízben 2 perc és 42 másodperc alatt 103 métert úszott a 60 centiméter vastag jég alatt.

Nem sokkal korábban az orosz Jekatyerina Nyekraszova 102,7 métert úszott a jég alatt.

A férfiak között David Vencl cseh szabadmerülő bajnok 2021 februárjában a Teplice melletti Vapenka-tóban egy visszatartott lélegzetvétellel, védőöltözet nélkül 80,9 métert úszott a 30 centiméter vastagságú jégréteg alatt.

A National Geographic korábban forgatott Johanna Nordbladról egy rövidfilmet. Akkor így fogalmazott a nem mindennapi kísérleteiről: „nincs helye a félelemnek, nincs helye a pániknak. Nem hibázhatsz. A jég alatt teljes kontrollra van szükséged”.

A jég alá való merülés elég népszerű a magyar búvárok körében is, sokak szerint megvan a maga varázsa. Ugyanakkor csak megfelelő képesítéssel, biztosítással, felszereléssel és a szabályok betartásával végezhető, ellenkező esetben életveszélyes, bármikor tragédia lehet belőle. Ez történt két és fél évvel ezelőtt is, amikor életét vesztette az apci Széleskő-bányatóban egy magyar búvár. A 33 éves férfi jégbe fúrt léken keresztül ereszkedett a vízbe, de feljönni már nem tudott.

A szabadtüdős búvár az összes szabályt felrúgva teljesen egyedül merült, maga vágta a léket és biztosítás nélkül hajtotta végre kísérletét. A tavon korcsolyázók figyeltek fel arra, hogy már 20 perce nem jött fel a vízből, és akkor értesítették a hatóságokat. A kiérkező búvárok viszonylag hamar megtalálták a lék közelében az akkor már legalább egy órája a jeges víz alatt lévő testet, de az újraélesztésre már nem volt esély.

2022 áprilisában pedig a jósvafői Kossuth-barlangban tűnt el és halt meg egy barlangi búvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Búvárszolgálatának tagja, akit a szabadidejében végrehajtott feltáró merülés alatt ért végzetes baleset.

A két példa is mutatja, hogy

a búvárokkal is történhet tragédia a jég alatt, a felszerelés nélküli úszás viszont még veszélyesebb.

A következő videón az látható, hogy egy férfi a derekára kötött kötéllel akar eljutni az egyik kifúrt léktől a másikig, de nagy nehézségei támadtak a tájékozódásban, nem találta a másik léket és a felvezető utat, így visszafordult. A segítői bepánikoltak és nagyon aggódtak érte. Jól látható a felvételen, hogy mutogatva, a jégtakarót ütve, azon ugrálva próbálnak neki jelezni, merre ússzon, illetve megkísérelték feltörni a jeget, de nem jártak sikerrel. Szerencsére a kötél segített, így a férfi vissza tudta húzni magát oda, ahonnan elindult.

Nagy tragédia történt 2022 elején Szentpéterváron, amikor egy 40 éves ügyvédnő jég alatti merüléssel szerette volna megünnepelni az ortodox vízkeresztet. A kétgyermekes anya felszerelés nélkül sötétben és hóesésben ugrott bele az Oredezh folyóba a Szentpétervártól délre fekvő Vyra falu közelében. Ez nagy felelőtlenség volt a részéről, hiszen a már említett rekordkísérleteknél is használtak segédkötelet azok a sportemberek, akik hosszú időn át készültek ezekre az extrém úszásokra, merülésekre. A nő keresztet vetett, majd az orrát befogva álló helyzetben ugrott a jeges vízbe, amibe úgy csapódott bele, hogy gyakorlatilag a tarkójára érkezve tűnt el, ugyanis egy órási áramlat azonnal magával sodorta a jég alatt.

A felvételen jól hallható, hogy közben sikoltoznak a gyermekei. Egy férfi jóval óvatosabban és oldalról ugrott utána. Őt nem vitte el az áramlat, rögtön feljött a felszínre, majd az látszik a videó végén, hogy ismét lebukik a víz alá.

Később értesítették a hatóságokat és búvárok kezdték el keresni a nőt, de nem jártak sikerrel. Az ügyvédnő belefulladt a folyóba, a holttesttét pedig hosszan tartó kutatás után sem találták meg.

Címlapról ajánljuk
Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Egy frissen végzett kutatás szerint a válaszadók 37 százaléka a csatornázás segítségével egyszerűen megszabadulna az értékes esővíztől. Minden második városlakó pedig a betonfelületek csökkentését, illetve a víz tárolását, szikkasztását és hasznosítását tartja jó megoldásnak – mondta az InfoRádióban Feitel Balazs, az Ipsos Zrt. ügyvezető igazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 19:40
×
×
×
×