eur:
393.85
usd:
364.76
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Robert Lewandowski lengyel válogatott labdarúgó, a  Bayern München játékosa az óriáskivetítőn, miután elnyerte az év legjobb férfi játékosa díjat a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA virtuális díjkiosztóján a szövetség zürichi székházában 2022. január 17-én. Jobbról Gianni Infantino, a FIFA elnöke.
Nyitókép: MTI/AP/FIFA Pool/Harold Cunningham

A FIFA-nál Robert Lewandowski lett a világ legjobbja

Zürichben online gálán adták át a 2021-es év legjobbjainak a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség díjait. A legjobb férfi játékos, a legjobb női futballista Alexia Putellas lett. Mindkét edzői díjat a Chelsea szakvezetői kapták, Thomas Tuchel és Emma Hayes

A műsort ezúttal is egy hölgy és egy úr vezeti. A 2020-as gálán is közreműködő Reshmin Chowdhury mellé, Ruud Gullitot váltva, a korábbi angol válogatott középpályás, Jermaine Jenas lépett. Összesen kilenc hagyományos kategóriában osztanak díjat.

A műsorvezetőkön kívül Gianni Infantino, a FIFA elnöke is azon nagyon kevesek közé tartozott, akik személyesen vettek, vehettek részt a gálán. Beszédében hangot adott annak a reményének, hogy jövőre már nem csak a stadionokban, de a gálán is lehetnek nézők.

Christine Sinclair, a kanadai női válogatott tagja különdíjat kapott góltermeléséért. Hazája válogatottjában 308 mérkőzésen 188 gólt szerzett, ezzel világrekorder.

A brit Fara Williams, korábbi klasszis játékos lépett a színpadra, s már be is mutatták a három, még versenyben lévő női kapust. Christiane Endler, az Olympique Lyon chilei kapusa kapta díjat. A férfi kapusokho egy korábbi világklasszis kapus érkezett: Peter Schmeichel. A jelöltek Gianluigi Donnarumma, Édouard Mendy és Manuel Neuer voltak. Némi meglepetés, hogy győztesként Schmeichel Édouard Mendyt, a Chelsea szenegáli kapusát jelentette be.

Következett a Puskás-díj, amelyet az elefántcsontparti Yaya Touré jelentett be.Végignéztük a legjobb tizet, miközben persze tudtuk, Lamela, Schick és Taremi közül kerül ki a győztes. Az argentin Eric Lamela, (akkor) a Tottenham középpályása kapta, fantasztikus rabonájáért. Ma már a Sevilla tagja.

Az emlékezés percei, pillanatai következtek, Gerd Müller emlékét idézte egy kisfilm.

A Fair Play-díjat – Fatma Samoura, a FIFA szenegáli főtitkára jelentette be – a dán nemzeti válogatott és orvosi stábja kapta, Chistian Eriksen tragédiájának kezeléséért, életének megmentéséért.

Következtek az edzők, Jill Ellis ismertette a női futballban dolgozó jelölteket: Lluís Cortés (FC Barcelona, ukrán válogatott), Emma Hayes (Chelsea FC Women), Sarina Wiegman (holland, majd angol válogatott). A győztes Emma Hayes lett, újabb elismerés a Chelsea-nek.

Arsene Wenger jelentette be, hogy a három férfi jelöltből, Pep Guardiolából, Roberto Manciniből és Thomas Tuchelből ki lett a győztes: a Chelsea BL-győztes edzője, Thomas Tuchel lett 2021 legjobb, a férfi futballban dolgozó edzője.

A korábbi brazil kapus,Júlio César érkezett a FIFA szurkolói díját ünnepelni. A díjat a dán és a finn szurkolók kapták, akik együtt szurkoltak és aggódtak Christian Eriksenért a legnehezebb pillanatokban.

Megtudhattuk, hogy a FIFA és a FIFPro 2021-es álomtizenegye hogyan állt össze: Endler – Bronze, Renard, Bright. M. Eriksson – Banini, Lloyd, Bonansea – Miedema, Martha, Alex Morgan.

Wenger visszatért a színpadra, mégpedig Lothar Matthäus társaságában. Társaságukban ismerte meg a világ a férfiak álomtizenegyét: Donnarumma – Bonucci, Rúben Dias, Alaba – Kanté, Jorginho, De Bruyne – Messi, Lewandowski, Haaland, Cristiano Ronaldo.

Az Év női játékosa a spanyol Jennfier Hermoso, az ausztrál Sam Kerr és a spanyol Alexia Putellas közül került ki, különleges, hogy egyikük (!) sem került be az Év csapatába a FIFA/FIFPro választásán. Gianni Infantino jelentette be a győztest: Alexia Putellast, aki egyébként megnyerte a France Football aranylabdáját is.

Jött a csattanó: Robert Lewandowski, Lionel Messi és Mohamed Szalah közül került ki a férfiaknál az Év játékosa. A Bayern München lengyel csatára megvédte tavalyi elsőségét.

Aztán a ráadás: Cristiano Ronaldo kapott egy különdíjat – miként Christine Sinclair – temérdek válogatottbeli góljáért.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×