eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
CHICHESTER, ENGLAND - JULY 10: Emerson Fittipaldi looks on during the Goodwood Festival of Speed at Goodwood on July 10, 2021 in Chichester, England. (Photo by James Bearne/Getty Images)
Nyitókép: Emerson Fittipaldi az angliai Goodwood Festival of Speed rendezvényen 2021. július 10-én (James Bearne/Getty Images)

Ünnepel az autósport egyik legendája - képek, videó

December 12-én 75 éves Emerson Fittipaldi brazil autóversenyző, a Forma-1 kétszeres, az amerikai CART-sorozat egyszeres bajnoka, kétszeres Indy 500-győztes.

A Sao Paulóban született Fittipaldi az autók bűvöletében nőtt fel, hiszen apja motorsport szakújságíró és rádiós kommentátor, lengyel származású anyja autóversenyző volt. Kipróbálta magát motorkerékpáron és motorcsónakon, később a gokart lett a szenvedélye. Először Wilson bátyja szerelőjeként dolgozott, majd ő is a volán mögé ült, tizenhét évesen már brazil bajnok volt. Húszévesen indult először a testvérével közösen épített járművel a brazil Formula Vee sorozatban (az együléses versenyautók a népszerű Volkswagen Bogár alapjaira épültek), és rögtön el is hódította a bajnoki címet.

1969-ben Angliába utazott, ahol egy Merlyn típusú Forma Forddal kezdett versenyezni, miközben szerelőként is dolgozott. Néhány hónap alatt három futamot is nyert, s felkeltette az új tehetségek után kutató Forma-3 csapatfőnök, Jim Russell figyelmét, a szezont Russell főnöksége alatt egy kategóriával feljebb, ismét bajnokként fejezte be.

Fittipaldi 1970-ben már a Forma-1 előszobájának számító Forma-2-ben állt rajthoz, a nyolcversenyes szezont a harmadik helyen zárta, a szezon során a csúcskategóriát akkor uraló Lotus istálló harmadik pilótának szerződtette Jochen Rindt és John Miles mellé.

A brazilra sokan akkor figyeltek fel, amikor a Brit Nagydíjon a 21. helyről rajtolva nyolcadikként ért célba.

Az év szeptemberében a világbajnoki pontversenyben fölényesen vezető Rindt Monzában baleset áldozata lett, ezután Miles is távozott a Lotustól, s Fittipaldi hirtelen első számú pilótává lépett elő. A rá nehezedő teher nem nyomta agyon: megnyerte az Egyesült Államok Nagydíját, ezzel hozzásegítette Rindtet a Forma-1 történetének egyetlen posztumusz világbajnoki címéhez. Első teljes szezonjában, 1971-ben mindössze négy alkalommal tudott pontot szerezni, de háromszor dobogós volt, s összetettben a hatodik helyen végzett.

1972-ben aztán a mezőnyben nem volt nála gyorsabb és kiegyensúlyozottabb pilóta. Öt futamot megnyert, és már két versennyel a szezon vége előtt hazájában, Brazíliában ünnepelhette első világbajnoki címét.

Emerson Fittipaldi, Lotus-Ford 72D, Grand Prix of France, Charade Circuit, 02 July 1972. (Photo by Bernard Cahier/Getty Images)
Emerson Fittipaldi a Lotus-Ford 72D-vel a Francia Nagydíjon (Charade Circuit) 1972. július 2-án. (Bernard Cahier/Getty Images)

1973-ban "csak" a második helyen végzett Jackie Stewart mögött, s 1974-ben átigazolt a McLarenhez. Második világbajnoki címét a Ferrari és Clay Regazzoni elött szerezte meg, 1975-ben két futamgyőzelmet aratott és második lett Niki Lauda Ferrarija mögött.

A következő szezontól a testvére, Wilson társaságában alapított, a brazil Copersucar vállalat által szponzorált istálló színeiben versenyzett. A családi csapat nem tudott lépést tartani a nagyokkal, Fittipaldi három megszerzett pontja csak a 17. helyhez volt elegendő. A csapatban 1980-ig versenyzett, társa ekkor a későbbi világbajnok Keke Rosberg volt.

A Rato (egér) és Emmo becenévre hallgató brazil a F1-ben 1970-1975 között 149 versenyhétvégét, 144 nagydíjat, 12 csapattársat, 11 szezont, 4 konstruktőrt, 2 motorgyártót, 13 autót, 14 győzelmet, hat rajtelsőséget, hat leggyorsabb kört, 35 dobogós helyezést, 50 kiesést és 281 pontot könyvelhetett el. 25 éves volt, amikor először világbajnok lett, és 2005-ig a legfiatalabb vb-győztesnek vallhatta magát. Ma már csak a negyedik ezen a listán, 2005-ben Fernando Alonso, 2008-ban Lewis Hamilton, majd 2010-ben Sebastian Vettel állt az élre.

A Forma-1 után, 1984-ben bekapcsolódott az amerikai CART-sorozatba. 1989-ben megnyerte az Indy 500-as futamot, és a bajnokságot is, mivel másik négy versenyen is őt intették le elsőként. 1993-ban újra megnyerte a legendás indianapolisi 500 mérföldes versenyt, de bajnoki címet nem szerzett.

Tengerentúli pályafutását 22 futamgyőzelemmel 1996-ban kényszerből fejezte be: csúnyán bukott a Michigan Speedwayen, s alig épült fel nyak- és hátsérüléseiből, amikor egy repülőgép-balesetben egyik nyakcsigolyája tört el. Sokáig az is kérdéses volt, hogy újra lábra állhat-e, ám végül teljesen rendbe jött, versenyzői karrierje viszont véget ért.

A motorsport élete szerves része maradt. 1998-2000 között honfitársával, Nelson Piquet-vel és még két üzletemberrel üzemeltette az egykori riói Forma-1-es pályát. 2003-ban csapatfőnökként tért vissza az amerikai Champ Car bajnokságba, sőt 2005-ben a volán mögé is beült: az egykori F1-es pilóták részvételével zajló Grand Prix Masters dél-afrikai versenyén Nigel Mansell mögött második lett.

JOHANNESBURG, SOUTH AFRICA - NOVEMBER 12:  Nigel Mansell of Great Britain celebrates his pole position with Emerson Fittipaldi (2nd Place) and Ricardo Patrese (3rd) after Qualifying for the Grand Prix Masters race at the Kyalami Circuit on November 12, 2005 in Johannesburg, South Africa.  (Photo by Clive Rose/Getty Images)
A brit Nigel Mansell ünnepli a pole pozíció megszerzését Emerson Fittipaldival (2. hely) és Ricardo Patresevel (3. hely) a Grand Prix Masters johannesburgi időmérője után, 2005. november 12-én. (Clive Rose/Getty Images)

2008-ban testvérével a brazil GT3-as bajnokságban szerepelt. A Forma-1-ben a 2010-es monzai és a 2011-es montreali nagydíjon sportfelügyelőként, a vitatott helyzetek elbírálásában segítette a felügyelők munkáját.

Vállalkozói képességéről is tanúságot tett, Sao Paulóban működik Fittipaldi Motoring Accessories elnevezésű alkatrész-üzeme, emellett foglalkozik narancstermesztéssel, férfi sportruházattal és a róla elnevezett szivarfajta gyártásával és eladásával. 2001-ben beválasztották az autósport Hírességek Csarnokába (Hall of Fame). Három házasságából hét gyermeke és hét unokája született, akik közül többen is sikeres versenyzők. Egyik unokája, Pietro 2020-ban debütált a Forma-1-es Szahíri Nagydíjon, a Haas istállónál helyettesítette Romain Grosjeant.

ZANDVOORT, NETHERLANDS - MAY 16: (EDITORIAL USE ONLY) (Editors note: This image was computer generated in-game) Emerson Fittipaldi, driver of the 1 Allinsports races during the Legends Trophy race of the Torque Esports The Race All-Star Esports Series powered by ROKiT Phones at virtual Circuit Park Zandvoort on May 16, 2020 in Zandvoort, Netherlands.    (Photo by Sam Cobb/Torque Esports via Getty Images,)
A koronavírus-járvány idején szervezett e-sport-versenyre is meghívták Fittipaldit, és ő bátran belevágott: a fenti kép egy kiragadott pillanat az egyik számítógépes futamból, amelyet TheRace a Legendák Trófeája - All Stars címmel rendeztek 2020 tavaszán. Ezen a viadalon a holland Circuit Zandvoort pálya virtuális másán mérték össze a tudásukat a szenior pilóták. (Sam Cobb/Torque Esports/Getty Images)

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×